Cumhuriyetçiliğin Özellikleri

Cumhuriyetçiliğin özellikleri nelerdir anlamı hakkında kısaca, Cumhuriyetçiliğin özellikleri

Bu yazıyla sizlere cumhuriyetçiliğin özelliklerini açıklamayı amaçlıyoruz. Cumhuriyetçilik halkın kendi verdiği kararlar doğrultusunda kendi yöneticisini kendi seçmesi anlayışıdır. Tabi ki burada genel olarak çoğunluğun istediği yöneticinin başa gelmesinden bahsedilmektedir.

Cumhuriyet tüm insanların eşitliğine dayanan bir yönetim biçimidir. Demokrasi kurallarına göre yönetilen ülkede halkın çoğunluğunun seçtiği yöneticiler seçmenlerinin istekleri ve mantık çerçevesi dahilinde kararlar alırlar. Kimsenin birbirine üstünlüğü yoktur ve halkı yönetenler sınıf üstünlüğü bulunan zümreler veya aileler değildir. Bu eşitlik anayasanın 10.maddesiyle güvence altına alınmıştır. Cumhuriyette halk kendi kendini idare eder. Demokrasi şartları geçerli olmasına rağmen ülke egemenliğinde yetkili tüm elemanlar seçmenlerin oyuyla seçilmez, temel karar organları halkın verdiği oyla seçilir. Devletin yönetim şekli olan cumhuriyet de 1924 ve 1961 anayasalarında değiltirilmesi mümkün olmayan maddelerdir. Yani cumhuriyetçilik öncelikle eşitliği ve cumhuriyet ile yönetimi gerektirir.

Cumhuriyet ile yönetilen bir ülke halkın oy vermesinden dolayı demokratikmiş gibi gözükür ancak bu tam olarak doğru değildir. Cumhuriyetle yönetilen bir ülkenin demokratik olup olmadığı azınlıkta kalan insanların isteklerinin de göz önünde bulundurulup bulundurulmadığıyla ölçülür.

Atatürk’ün düşüncelerine göre Türk milletinin yönetim biçimi cumhuriyet olmalıdır, Türk milleti için en iyi yönetim cumhuriyettir. Atatürk cumhuriyeti en iyi yönetim biçimi olarak gördüğü için Türk milletine de bunu layık görmüştür. Cumhuriyet her zaman halkın eliyle doğrudan uygulanmalı ve başka birine bu hak devredilmemelidir.

Ayrıca Atatürk cumhuriyet kavramı içinde milliyetçiliğe de yer vermiştir. Aynı topraklarda yaşayan Türk milleti arasında hiçbir durumda ırk ve milliyet ayrımı yapılmamalıdır. Barışçıl, insanları birbirinden ayırmayan aksine birleştiren bir milliyetçilik anlayışını savunmuştur.

Cumhuriyetçiliğin Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.