Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanından Yapılan İnkılaplar

ataturk31Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca eğitime büyük önem veren bir devlet adamı olmuştur. Mustafa Kenal Atatürk eğitime vermiş olduğu önemi; “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözü ile vurgulamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından eğitim alanındaki aksaklıkları ve eksikleri gidermek amacı ile kolları sıvayarak bir çok yenilik yapmıştır. Peki cumhuriyet döneminde eğitim alanında yapılan inkılaplar nelerdir?

  • Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilanından sonra öncelikle Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkartmıştır ve medreseleri kapatmıştır. Böylece eğitimde meydana gelen ikilikleri ortadan kaldırarak eğitimde birlik sağlamıştır.
  • Tüm eğitim kurumlarının bir çatı altında toplanabilmesi amacı ile Milli eğitim Bakanlığı kurulmuştur. Böylece eğitim kurumlarda kız ve erkek öğrenciler aynı dersliklerde eğitim görmeye başlayarak karma eğitim sistemine geçilmiştir.
  • 1928 senesinde yeni türk harfleri kabul edilmiştir. Harf inkılabının yapılması ile Arap alfabesi tamamen kaldırılmıştır ve Latin alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. Böylece Mustafa Kemal Atatürk, halkın okuma-yazma oranını arttırmak amacı ile ilk adımı atmıştır ve başöğretmen olarak tahta başına geçerek halka harfleri öğretmeye başlamıştır. Bu durumun sonucunda mecliste oylama yapılarak Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanı verilmiştir.
  • Modern eğitime geçildikten sonra ortaya .ıkan öğretmen açığını kapatmak amacı ile bir çok öğretmen okulu açılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlere hep destek olmuştur, öğretmenlere verdiği desteği ve önemi de “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacak.” sözü ile vurgulamıştır.

Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanından Yapılan Yenilikler Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.