Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Çalışmalar

ka5Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca hep eğitime önem vermiştir ve eğitime önem verdiğini her konuşmasında, her sözünde vurgulamıştır. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti ilan ettikten sonra da eğitim alanına yönelik bir çok çalışmalar yaparak hem eğitim sistemini geliştirmek hem de eğitim sayesinde ülkeyi geliştirmek amacı ile adımlar atmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, yukarıda da belirttiğimiz gibi eğitime büyük önem vermiştir ve bu önemi de “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözü ile her seferinde vurgulamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk eğitim alanındaki çalışmalarına Tevhid-i Tedrisat konunu çıkarıp medreseleri kapatarak ve yeni okullar açarak başlamıştır. Bu adımdan sonra da eğitim; ilköğretim ve lise olmak üzere iki kademeden oluşmaya başlamıştır. Bu nedenle de eğitim sisteminde en büyük çalışma 3 Mart 1924 gününde tevhid-i tedrisat kanunun çıkması ile meydana gelmiştir.

Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı kurularak tüm eğitim kurumları bir çatı altında birleştirilmiştir. Böylece hazırlanan müfredatlar tüm eğitim kurumları için ortak bir hal almıştır. Ayrıca eğitim kurumlarındaki kız ve erkek ayrımı yine cumhuriyetin ilanından sonra ortadan kaldırılmıştır ve karma eğitim sistemine geçilmiştir.

1928 senesinde harf inkılabı yapılmıştır böylece Arap harfleri terk edilerek yerine Latin harfleri kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca bu dönemde okur yazarlık oranı düşük olduğundan dolayı Mustafa Kemal Atatürk, okuma-yazma seferberliği başlatarak yeni öğretmenlerin kendilerini yetiştirmelerini ve böylece eğitimli öğretmenlerin yetişmesini sağlamıştır.

Cumhuriyet ilanının ardından yapılan eğitim alanındaki bu yenilikler aynı zamanda ülkenin eğitim sistemi sil baştan düzenlenmiştir.

Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler Hakkındaki Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.