Çömlekçilik Hangi Bölgede Yapılır

Anadolu toprakları, üzerinde çok uzun yıllardan beri insanların yaşam sürdürdüğü toprak parçalarından bir tanesidir. Sahip olduğu sulak araziler, bulunduğu konumun özellikleri gibi nedenler dolayısı ile tarihin eski dönemlerinden beri birçok medeniyet, bu topraklar üzerine yerleşmiş ve insanlar burada yaşam sürdürmüşlerdir. Burada yaşayan insanlar ise bulundukları coğrafyanın özelliklerine göre farklı ekonomik faaliyetler ile meşgul olmuşlardır. Anadolu topraklarında görülen ekonomik faaliyetlerden bir tanesi de çömlekçiliktir.

Aslına bakılırsa teknoloji ve modern hayat ile birlikte bu mesleğin artık eskisi kadar değeri kalmamış olsa da eski nesillerden olan insanlar, günümüzde bu baba yadigârı mesleği hala sürdürmektedirler. Bu meslek, herhangi bir insanın öyle kolayca yapmaya başlayabileceği bir iş değildir. Bu işe başlayan çıraklar, uzun zaman boyunca ustalarının yanında eğitilir ve el becerisi kazanırlar. Uzun yıllar boyunca kazandıkları deneyimler ise onları bir çömlek ustası haline getirir.

Günümüzde Türkiye’de çömlekçiliğin en çok görüldüğü bölge İç Anadolu Bölgesi olmaktadır. Bu bölgede bulunan topraklar çeşitli işlemlerden geçirilir ve bu mesleğin ustasının ellerinde bir çömlek haline dönüşür. Eski dönemlerde çömleklerin daha fazla kullanım alanı bulunuyordu çünkü günümüzdeki gibi fabrika üretimi testi vs. gibi objeler piyasada yoktu. Günümüzde bu mesleği icra eden kimseler, bir yandan mesleklerinin kayboluyor olmasını görmenin hüznü ile birlikte ustalıklarını ve sanatlarını toprağa hayat verip onları bir çömlek haline getirerek göstermektedirler.

Çömlekçilik Hangi Bölgede Yapılır Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.