Coğrafi Keşiflerin Nedenleri

Avrupa, Orta Çağda kilisenin dini dogmasının baskısı altında bir hayat sürdürüyordu. Bu baskı insanlara üretmeyi, düşünmeyi, yenilikler getirmeyi yasaklıyor ve sadece kilisenin emrettiklerine uyulmasını gerektiriyordu. Kilisede görev yapan din adamları ise kilisenin sahip olduğu nüfuzu tanrının adını ve sözünü yaymak için değil, kendi şahsi çıkarlarını gözetmek için kullanıyorlardı. Halk, kilisenin baskısı altında geri ve cahil kalmıştı. Din kavramı, insanların ruhlarını dinlendiren ve onları özgürlüğe kavuşturan bir duygu olmaktan çıkmıştı.

Kilisenin öğretisine göre dünyanın düz olduğu, bir boğanın boynuzları üzerinde durduğu söyleniyordu. Hatta cahillik o kadar ileri seviyelerdeydi ki insanlar para karşılığı günahlarından kurtulduğunu zannediyor, hatta parası olanlar kiliseye para ödeyerek cennetten arsa satın alıyorlardı.

Böyle bir ortam içerisinde yenilikçi düşüncenin ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Kilisenin sözünün doğru olmadığını düşünen kimseler, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamayı istemişlerdir. O dönemlerde Avrupa’da gemicilik anlayışının gelişmesi ve yetenekli kaptanların olması, kralların da bu kaptanlara destek vermesi sayesinde coğrafi keşifler başlamıştır. Coğrafi keşifler bilimsel nedenlerin yanı sıra bir de ekonomik nedenlerden dolayı başlamıştır. Batı devletleri, Çin ve Hindistan’a uzanan ticaret yollarını aradaki ülkeleri atlayarak elde tutmak istemişler, bu yüzden bu bölgelere denizden gitmeyi denemişlerdir. Bu sayede Avrupa’dan Çin’e uzanan ticaret yolundaki devletlere vergi vermekten kurtulacaklardı.

Batıya doğru gidilip denizden Çin’e ulaşılabileceği düşüncesi, bazı macerasever denizcileri cezbediyordu. Bu fikrin başarıya ulaşması sonucunda sahip olunacak maddiyatta bu durumu ayrıca çekici kılıyordu. Denizciler, bu şartlar altında kralın da desteğini alarak coğrafi keşifleri başlatmışlardır.

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.