Çarık Çarıkla Sarık Sarıkla Atasözünün Anlamı Ve İlgili Cümle

Bu yazımızda çarık çarıkla sarık sarıkla atasözünün anlamı ve ilgili cümle kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İnsan sosyal bir varlıktır. Bu nedenle çevresiyle daima etkileşim halindedir. Sosyal ve kültürel açıdan insanlar birbirleriyle iletişim kurarlar. Arkadaşlık ve dostluk oluştururlar. Paylaşmayı, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sosyal hayatlarında bu sosyal ilişkiler üzerinde canlandırırlar.

İnsani ilişkilerde toplumların birikimleri, tecrübeleri, örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri ön plana çıkmaktadır. Yerleşik düzenin sosyal hayat algıları insani ilişkileri de yönlendirmektedir. Toplumsal sınıf farklılıkları belirgin yapıda oluşmasa da, ekonomik güç ve eğitim seviyesi insanlar arasında bir statü farkı oluşturmaktadır.

Bu nedenlerle atalarımız, insanların kendi seviyelerine uygun arkadaşlık, dostluk veya herhangi bir yakınlık kurmalarında nasihat edici ve ders verici olarak çarık çarıkla, sarık sarıkla demiştir. Bu söz ayağa giyilen çarık, başa sarılan sarık ile oluşturulurken her iki uç noktadan bahseder ve bir denklik olmadığını vurgular.

Uç noktalarda, birbirinden çok farklı alan ve statülerde olan insanların, kültür seviyeleri, dünya görüşleri, hayat algıları da farklı olacağından herkesin dengiyle iyi anlaşıp, sosyal ilişkiler kuracağından bahseden bu söz, toplumda yerleşik olmayan fakat birçok etkiyle kendini hissettiren seviye farklılıklarını işaret etmektedir.

Bir yandan doğruyu tavsiye etmektedir. Çünkü doktor bir insanın halinden doktor birisi anlar. Öğretmenin halini öğretmen bilir, herhangi bir ailenin gelenek ve göreneklerine yine o ailenin bir üyesi yakındır. Bu nedenle bireysel çatışmaların toplumsal uzlaşıya zarar vermemesi için bu söz söylenmiştir.

Çarık Çarıkla Sarık Sarıkla Atasözünün Anlamı Ve İlgili Cümle Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.