Çapak Balığı

Çapak balığı (Abramis brama), Cyprinidae (sazangiller) familyasından, Avrupa ve As­ya’da geniş bir dağılım gösteren tatlı su balığı. Göllerde ve yavaş akışlı akarsularda sürüler halinde yaşayan çapak balığı solu­canlar, yumuşakçalar ve öbür küçük hay­vanlarla beslenir. Gövdesi yanlardan basık ve yüksek, başı küçük, sırtı mavimsi ya da esmer, gümüş renginde bir balıktır; uzunlu­ğu genellikle 30-50 cm’yi, ağırlığı 6 kg’yi bulur.

Mayıs-temmuz aylarına rastlayan üreme mevsiminde erkeklerin deri ve yüzgeçlerinde kabarcıklar belirir; erişkin dişiler de ortalama 150-400 bin kadar yumurta bırakır. Türki­ye’nin Marmara Bölgesi’ndeki göl ve akarsu­larda da bol bulunan çapak balığı birçok ülkede oltayla, ayrıca fanyalı ve serpme ağlarla avlanır. Eti pek lezzetli değildir.

Kabarcıklar belirir; erişkin dişiler de ortalama 150-400 bin kadar yumurta bırakır. Türki­ye’nin Marmara Bölgesi’ndeki göl ve akarsu­larda da bol bulunan çapak balığı birçok ülkede oltayla, ayrıca fanyalı ve serpme ağlarla avlanır. Eti pek lezzetli değildir. Çapak Balığı hakkında bilgi.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.