Büyüme ve Gelişme Arasındaki Farklar Nelerdir

Büyüme ve gelişme denildiği zaman genellikle aynı şey anlaşılır ancak büyüme ve gelişme aslına bakıldığından birbirinden farklı olan durumlardır. Peki büyüme ve gelişme nedir, büyüme ve gelişme arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Büyüme ve Gelişme Arasındaki Farklar:

Büyüme denildiğinde akla sadece fiziksel değişiklikler gelmektedir. Bir insan fiziksel olarak gelişme gösterdiğinde büyüme gerçekleşmiş olur.

Ancak gelişmede söz konusu olan sadece fiziksel değişiklik değildir. Gelişme fiziksel, duygusal, sosyal ve kültürel değişiklikleri de içine almaktadır.

Bu iki kavram karşımıza çıktığında akla ilk olarak olgunlaşma kavramı gelmektedir. Peki olgunlaşma nedir?

Olgunlaşma bireyin genetik yapısının ve çevresinin etkisi ile ortaya çıkan biyolojik farklılıklara verilen isimdir. Olgunlaşma bireyde doğuştan vardır ve bu potansiyel zaman içerisinde kendisini göstermektedir. Olgunlaşmanın öğrenme ile bir ilgisi yoktur ve her zaman kendiliğinden gerçekleşir.

Örneğin bir çocuğunun parmak kaslarının gelişerek kalem tutmaya başlayabilmesi bir olgunlaşmadır.

Her organizma belirli bir zaman geçtiğinde kendiliğinden olgunlaşır. Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için öncelikle olgunlaşmanın gerçekleşmesi gerekmektedir. Olgunlaşmada rol oynayan en önemli etmenler ise zeka ve yaş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Büyüme ve Gelişme Nasıl Gerçekleşir Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.