Büyük Millet Meclisi İle Ulusal Egemenlik Arasındaki İlişki Nedir Kısaca

Bu yazımızda büyük millet meclisi ile ulusal egemenlik arasındaki ilişki nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından istediklerine ulaşamayan düşman devletler, tekrar Anadolu üzerine saldırmak isteyerek aracı oldukları terör örgütlerini Anadolu üzerine göndermeye başlamıştır.

Savaş sonrası Anadolu bütün direncini yeniden toplayarak topyekun vatan ve millet için harekete geçip, Kuvayı Milliye oluşturarak Anadolu coğrafyasını, çeşitli riskli bölgelerde müdafaa etmiştir.

Milli bir hakimiyet oluşturarak can havliyle gösterilen direnç Milli Mücadele olarak tarihe geçmiştir. 1919 – 1922 yılları arasında devam eden mücadele yıllarında 1920’de Büyük Millet Meclisi Ankara’da dualarla açılmıştır.

Milli Mücadele’nin düzenli askeri birlikler tarafından teşkilatlanmasını da sağlayan bu adım, ulusal egemenliğin oluşmasını sağlamıştır. Büyük Millet Meclisi, cumhuriyetin ilanından sonra da halkın egemenliğinin tecelligahı olarak ulusal egemenliğin kalesi olmuştur.

1 yorum

  1. Ne zamandır ödevim için büyük millet meclisi ile ulusal egemenlik arasındaki ilişki hakkında araştırma yapıyorum meğer bu yazıda her şey varmış :) Çok güzel ve yararlı bir yazı :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.