Bütünleyici İlkelerin Özellikleri

slide_8Ülkemiz Cumhuriyet rejimi ile yönetilen, laik ve demokratik bir ülkedir. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devletinde egemenlik milletin elindedir ve her bireye hak ve özgürlükler verilerek bu hak ve özgürlükler kanunlar ve yasalar ile korunmaktadır. Aynı zamanda ülkemizi bir arada tutan ve ileri seviyeye taşınmasını sağlayan bir çok ilkeler vardır ki bu ilkeler olmazsa ülkemizde demokratik ve laik bir ortamda olamaz.

Bu yazımızda sizlere bu ilkelerin temelleri hakkında derlediğimiz bilgileri sunacağız.

Bütünleyici İlkelerin Özellikleri

Milli Egemenlik: Devletin yönetiminde büyük gücün millet olduğunu ifade eden ilkedir. Çünkü devlet yönetiminde son sözü millet oy hakkı ile fikrini söyler ve çoğunluğun dediği uygulamaya konulur. Milli egemenlik ilkesi Cumhuriyetçilik ilkesini bütünlemektedir.

Hürriyet ve Bağımsızlık: Devletin bağımsız olması ve milletin hür yani özgür olması bu ilkenin temel kuralıdır. Milli mücadele duygusu da bu tele kuralı dikkate alarak meydana getirilmiştir.

Yurtta Sulh Cihanda Sulh: Bu ilkenin temel aldığı görüş ülke barışını ve dünya barışını sağlamaktır. Bu ilke dış politikada büyük oranda belirleyici olan bir ilkedir. Ayrıca Yurtta sulh cihanda sul ilkesi Halkçılık ilkesini bütünlemektedir.

Çağdaşlık ve Batılaşma: Bu ilkede modernleşme ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak hedeflenmiştir. Yapılan inkılapların büyük bir bölümü çağdaşlaşma ve batılaşma yönünde uygulamaya konmuştur. Bu ilke İnkılapçılık ilkesini bütünlemektedir.

İnsan ve İnsanlık Sevgisi: Bu ilke tüm ilkeleri kapsamaktadır. Çünkü Türk inkılaplarının sahip olduğu bir diğer özellik de insanlık sevgisini ön planda tutmasıdır.

Bilimsellik ve Akılcılık: Bilim ve akıl her yapılan işte temel alınmıştır. Bu nedenle de bilimin ve aklın gelişmesi ve geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Bütünleyici İlkeler ve Açıklamaları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.