Boşaltım Sistemi Organlarının Görevleri

bosaltimYeryüzünde bulunan tüm canlıların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için beslenmeleri gerekmektedir. Bu nedenle de canlılar beslenme ihtiyaçlarını giderebilmek için dışarıdan besin alırlar ve bu besinleri vücutlarında enerji üretmek, yapım ve onarım yapmak, düzenleyici madde sağlamak için kullanırlar. Besin maddeleri hücrelerde parçalandıktan sonra su, madensel tuzlar, karbondioksit gazı, amonyak, üre, ürik asit gibi vücuda zararlı olan maddeler açığa çıkar ve bu maddelerin vücut dışına atılması olayına “Boşaltım“, boşaltımı yapan sisteme ise”Boşaltım Sistemi” adı verilir.

Boşaltım Sistemi Organları:

1- Böbrekler: Besinlerin hücreler ile parçalanması sonucunda meydana gelen su, üre, ürik asit, amonyak ve madensel tuzlar gibi zararlı maddeleri kandan süzülerek idrar olarak vücut dışına atılmasını sağlayan boşaltım organıdır. Yani insanlarda boşaltım olayı böbreklerde meydana gelmektedir.

2- Akciğerler: Hücrelerde solunum olayının gerçekleşmesi sonucunda meydana çıkan karbondioksit gazı, su buharı gibi zararlı maddeler akciğerler sayesinde soluk alıp verme yolu ile vücut dışına atılır.

3- Deri: Vücutta fazla miktarda bulunan su ve madensel tuzlar gibi maddeler terleme yolu ile vücut dışına atılır ve böylece boşaltım olayı gerçekleştirilir. Bununla birlikte terleme yolu ile dışarı atılan su molekülleri ısı moleküllerini de taşıdığından dolayı vücudun ısı dengesi sağlanır.

4- Karaciğer: Hücrelerde solunum olayı gerçekleştikten sonra protein gibi bazı besinler parçalandığında amonyak adı verilen zehirli sıvı meydana gelir. Karaciğer organı sayesinde zehirli sıvı olan bu amonyak daha az zehirli olan üre ve ürik aside çevrilir ve boşaltım sağlanır.

Ayrıca karaciğer yaşlanan alyuvar hücrelerini parçalar ve meydana gelen atıkları safra sıvısı sayesinde bağırsaklara gönderir.

5- Kalın Bağırsak: İnce bağırsaktan kana karışamayan besinler, su, madensel tuzlar, besin atıkları ile birlikte kalın bağırsak sayesinde sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir ve böylece bu atık maddelerin vücut dışına boşaltımı sağlanır.

Boşaltım Sistemi Organları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.