Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri

İnsan vücudu muhteşem bir denge üzerine kurulmuştur. Bütün sistemler birbirleri ile haberli ve birbirlerini takip ederek muntazam bir şekilde çalışır. Bu yazımızda sizlere bu sistemlerden birisi olan boşaltım sistemi organları konusunda bilgi vereceğiz.

bosaltimBÖBREK: Boşaltım işleminin başladığı organdır. Böbreklere gelen kan burada süzülür ve böylece kandaki atık maddeler ayrıştırılır ve bu işlemin sonucunda idrar meydana gelir. Dolayısıyla idrar böbreklerde oluşmaktadır. Böbrek, milyonlarca nefron adı verilen yapıdan oluşur.

ÜRETER: İnce, uzun ve borucuklar şeklinde olan bu yapı idrarı böbreklerden idrar kesesine taşır.

İDRAR KESESİ: Üreterin ulaştırdığı idrar burada depolanır.

ÜRETRA: İdrar kesesinde bulunan idrarı alır ve vücut dışına transfer eder.

İdrarın Meydana Gelmesi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi nefronlardan meydana gelen böbreklerde oluşmaktadır. İdrarın oluşmasında; süzülme ve geri emilim olmak üzere iki olay gerçekleşmektedir.

Süzülme: Kalp, böbrek atar damarına kan pompalar. Buradan kılcal damarlara geçen kan nefronlarda süzülür. Bu işlem sonucunda üre, tuz, su, karbonhidrat ve yağ gibi maddeler süzülür.

Geri emilim: Süzülme olayı sırasında yararlı olan bazı maddeler de atıklar arasına karışır bu maddelerin geri kazanılması için ise geri emilim olayı gerçekleşir.

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Kısaca Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.