Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir

Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri, Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir

Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Semptomları

Böbreküstü bezlerinin korteks bölgesinden meydana gelen düzensizliklerin çoğu belirli bir katmandaki hormonun gereğinden az ya da fazla salgılanmasından kaynaklanır (kortizol, aldosteron, veya eşeysel hormonları). Bir hormonun olağan yoğunluğunun altında ya da üstünde üretilip salgılanması kişide bazı belirtiler gösterir, ve aynı anda o hormonun kandaki ve idrardaki yoğunluğunun da değişmesine yol açar. Ek olarak bir hormonun derişiminin az ya da fazla olması o hormonun geri beslemesini de etkilemektedir, ve yalnız bundan faydalanılarak incelemeler yapılabilir.

böbrek üstü bezi hastalıkları

Cushing Sendromu

Cushing Sendromu, glukokortikoidlerin (kortizol hormonunun) normalin fazlası bir düzeyde olduğu durumlarda ortaya çıkan hastalıklar bütünüdür. Cushing Sendromunun alışılmış belirtileri kilo artışı, obezite, kan basıncının artması (hipertansiyon), ve derinin zayıflaması sonucu ortaya çıkan çizgilerdir.

Conn Sendromu

Conn sendromu, daha çok Mineralokortikoid fazlalığı olarak bilinmektedir. Belirtilerinin çoğu hipokalemiden (potasyum düzeyinin normalin olması) kaynaklanmakta olup yorgunluk, kas güçsüzlüğü olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla, erken yaşta çıkan yüksek tansiyon ve bununla beraber kendiliğinden ortaya çıkan potasyum düzeylerindeki düşüklükten bu düzensizlikten kuşkulanılır. Mineralokortikoid artışı, Aldosteron’un (ya da başka bir mineralokortikoidin) bağımsız bir şekilde üretildiği (renin bu durumda düşük düzeydedir) primer böbreküstü bezi hastalığından veya renin düzeyinin artması (aldosteron salgılanımı arttırır) gibi böbreküstü bezleri haricinde bir nedenden de ortaya çıkabilir. Bu son olaya örnek olarak, kandolumlu kalp yetmezliği, karında sıvı birikimiyle beraber siroz, böbrek atar damarı akımında düşme, renin üreten tümör örnek verilebilir.

Addison Hastalığı

Böbreküstü bezlerinin korteks bölümünün, otoimmün (bağışıklık sisteminin vücuttaki dokulara saldırması), tüberküloz ya da mantar bulaşımı nedeniyle zarar görmesine bağlıdır. Güçsüzlük, kansızlık, kilo kaybı, mide-bağırsak hastalıkları, kan basıncı azalması, deride kararma, bazı hastalarda da çok fazla sinirlilik ve aşırı duyarlılıkla ortaya çıkar. Eskiden ölümle sonuçlanabilen bir hastalıkken, günümüzde yapay hormonlarla kesin olarak sağaltılmaktadır.

Feokromositom

Böbreküstü bezlerinin katekolamin salgılamaya yarayan öz bölgesindeki Kromafin hücrelerinde çıkan tümörlere feokromositom, ve sempatik sinir sistemi sinir gangliyonlarında katekolamin salgılayan gözelerde çıkan tümörlere ise Paragangliom adı verilmektedir. Bu tümörlerin bulguları ve belirtileri birbirlerine benzediklerinden ötürü, çoğu tıbbi otorite bu iki uru birden feokromositom çatısı altında toplamaktadır. Bununla beraber, bu iki urun ayırt edilmeleri önemlidir, çünkü beklenen gidişleri (prognoz), kötü yönde olma olasılıkları ve kimi zaman kalıtsal özellikleri farklı olabilir.

Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri Hakkında Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.