Biyografik Roman Hakkında Bilgi

Biyografik roman ne demektir ? Biyografik Roman Gerçekten yaşamış bir kişinin , özellikle önemli kişilerin hayatını anlatan romanlardır. Biyografik Roman yazarlarından önemli bin Stefan Zweig’dir. O biyografinin toplum tarafından sevildiğim söyler” Zamanımız kahramanların biyografilerini arıyor ve hoşlanıyor. Politika alanında yaratıcı önderlerden yana yoksun olan zamanımız geçmişin parlak örneklerini arıyor. Kahraman biyografilerinin iç dünyayı genişleten, zihni yücelten ve kuvvet artıran gücünü bilmezlikten gelmiyorum hiçbir zaman. Bunlar Plutark’tan bu yana yükselen her nesil için gereklidir Politika Napoleon’un dediği gibi “modern alınyazısı” olduysa korunmak için o insanların arkasındaki gizli kuvvetleri ve böylece de güçlerinin tehlikeli sırrını öğrenmeyi denemeliyiz.

kitap

Zweig’in, Fransız ihtilali yıllarındaki ünlü bir dahi haini anlattığı Fauche romanı , Mari Antuvanefi anlattığı Man Antuvanet romanı bu türün önemli eserleridir.İkinci kitap genel olarak bir kadının dramını anlatır. Man istemediği binyle evlendirilir, Fransa Kralı 16 Lui. Man çok heyecanlıdır, ama kral zayıf karakterlidir ve üstelik iktidarsızdır. Kararsız adam verdiği kararların gecikmesinden 1789 devrimini çabuklaştırır Kanı kaynayan kadın, kocasının niteliksizliğinden dolayı kendini eğlenceye verir.

Sabahlara kadar eğlenir. Rokoko devrinin kraliçesinin eğlencesinin haddi hesabı yoktu. Kral ona engel olamaz. Yemek yemekten başka bir şey düşünmez. Mari halkım hiç düşünmedi, halkın açlığı onu ilgilendirmedi bile . İhtilal oluncaya kadar halkı bilmedi, tanımadı , tanıyınca da artık çok geçti.

Sarayın kuyumcusu onunla görüşmek ister, kuyumcu kendisinden bir gerdanlık alındığını söyler. Mari böyle bir şeyden haberi olmadığını söyler. Valois isminde biri kraliçenin adını kullanarak kuyumcudan bir gerdanlık almıştır. Valois isimli kadın hem kraliçeyi hem de Rolan’ı dolandırmıştır. Rolan tutuklanır. Valois 22 yaşında çok hırslı bir kadındır. Manastırdan kaçmış, daha sonra bir subayla evlenmiş, saraya girmeyi başarmıştır. Gözü sürekli paradadır. Rolan tutuklanır ve suçsuz bulunur, Mari’nin de suçu yoktur, ama halk onu suçlu bulur.

Gerdanlık olayından sonra Mari, Fransa’nın en ahlaksız kadını olur. Halk ,Volter ve Diderot’u okur, uyanır. Maliye bakanı malı durumu açıklar. 16 Lui 12 yıllık hükümdarlığı sırasında çok borçlanmıştır, halk isyan eder. Ve Kraliçeyi suçlar.

14 Temmuz’da halk Bastil’i alır. Kralın umurunda bile değildir, sadece yann ne yapacağını düşünür. Meclis sürekli krala haber gönderir. Birkaç kez isyan olduğu belirtilir Kral ilgilenmez Hatta “Kralım bu bir ihtilal ” denir. O ihtilal kelimesinin manasını bile anlamaz Çok eleştirilir Man de devrimi anlamaz Böylece Rokoko devri sona erer.

Halk coşar, herkes krala kinle bakar 2 Ekim de kıyamet kopar Kadınlardan bir grup saraya saldırır Yarı çıplak kadınlar krala ve kraliçeye saldırırlar Man hayatını kurtarır Kral ülkeden kaçar.Onun kaçması Cumhuriyet Partisinin doğmasına neden olur 21 Eylül’de meclis kralın yetkilerini kaldırır 20 Aralık’ta kral idam edilir. Roman bu şekilde sürer gider.

Osymtr.Com

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.