Bilirkişi Nedir Ne İş Yapar?

Bu yazımızda bilirkişi nedir ne iş yapar kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Bilirkişi daha çok hukuki bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki anlaşmazlıklar oluştuğunda adaletin sağlanabilmesi için hakimin dışında kanunlar dahilinde belirlenen kurallar gereği ilgili konuda uzman olan kişilerin salahiyetine olan güven bilirkişi kavramını ortaya çıkarmıştır.

Bilirkişi, hukuki anlaşmazlık konusunda ilgili alanda uzmanlaşmış ve görüşüne değer ve önem verilen kişidir. Bu kişiler hakim, savcı, avukat, müşteki, sanık tarafından talep edilebilir. Bu kişilerin konumları, durumları, salahiyetleri devlet tarafından belirlenmiştir.

Bilirkişiler, sulhun sağlanması, adaletin yerini bulması, suçlunun cezalandırılması, masumun beraat etmesi için şahitlik yaparak rapor sunarlar. Bu raporların güvencesi hakim tarafından verilir. Kanaat bildirmez, bilimsel boyutta inceleme yaparlar.

Her kişi her şeyi bilmek zorunda değildir. Bu nedenle bazı muhakemelerde, mahkeme celselerine bilirkişiler davet edilir ve görüşleri sorulur. Bu görüşler doğrultusunda davanın seyri değişebilir.

Resmi bilirkişiler ve özel bilirkişiler bulunmaktadır. Resmi bilirkişiler devletin tahsis ettiği uzmanlardır. Bu kişilerin bağımsız ve tarafsız olması esastır. Özel bilirkişiler ise sanık, avukat, müştekinin talebiyle mahkemeye çağrılan uzman kişilerdir.

Bilirkişiler, alimler olabilir, doktorlar olabilir, öğretmenler olabilir, mühendisler olabilir. Bir konu hakkında uzmanlık belgesi bulunan ve tarafsız, bağımsız bir bilgilendirme yapa salahiyetini elinde bulunduran herkesin bu şartlar altında bilgisine başvurulur.

Bilirkişilerin sertifika alıp bu pozisyona atanması mümkün değildir. Böyle bir şey olsa da liyakat, ehliyet ve salahiyet şartları aranır.

Bilirkişi Nedir Ne İş Yapar Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.