Bilimsel Araştırma Basamakları

Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir

Dünya üzerinde tarih boyunca pek çok olay meydana geldi. Bu olayları tek taraflı ve subjektif bir biçimde incelemek yerine çok taraflı düşünüp derin analizlerle incelemek ve olaylar arasında neden sonuç ilişkileri kurmak gerekir. Yakın çevremizde bile yaşanan en küçük bir olayın tek bir nedeni olamaz. Olayların mutlaka başka bir nedeni ve geçmişte yaşanan başka bir olayın sonucu olarak meydana geldiğini fark edebiliriz. Burada olay ve olgu kelimelerini tanımlamak gerekiyor. Çünkü bu iki kelime birbirine karıştırılan ancak birbirinden farklı kelimelerdir.

Olay: Herkes tarafından kabul edilen, değiştirilemeyen ve yaşanmış durumlardır.

Olgu: Herkesin bildiği ve kabul ettiği kavramlardır. Olaydan daha genel bir anlam taşır.

Mesela savaş bir olguyken 1. Dünya Savaşı bir olaydır.

Olguların genelleştirilmesi için tümdengelim ve tümevarım yöntemleri kullanılır. Parçadan bütüne gitmeye tümevarım, bütünden parçaya gitmeye tümdengelim denir. Tarih biliminde bu gibi yöntemler kullanılarak doğru analizler yapılabilmektedir.

Bir olay hakkında bilimsel bir araştırma yapabilmek için öncelikle olayın gözleminin yapılması gerekir. Gözlemin ardından bir hipotez oluşturulur. Yani olayla ilgili bir eleştiri. Yazdığımız hipotezi test etmemiz ve değerlendirmemiz gerekir. Hipotez doğruysa olaydan bir sonuç çıkartılabilir.

Olayla ilgili yaptığımız bir araştırmada başka kaynaklar kullandıysak veya bu kaynaklardan alıntı yaptıysak bir kaynakça kullanmalı veya yazının altına kaynağın isminin bulunduğu bir dipnot eklemeliyiz. Bunu yapmazsak bütün yazdıklarımız kendi görüşlerimiz gibi kabul edilir. Bu da bilgi hırsızlığı anlamına gelir ve günümüzdeki en büyük suçlardan biri telif hakları, yani eser ve bilgi hırsızlığından ortaya çıkar.

Örnek bir araştırma yöntemi:

Sorun: Televizyon Programları

Amaç: Öğrenciler bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak televizyon programlarını inceleyecek ve bu programların eğitim için uygun olduğunu anlayacaktır.

Araçlar: Gazete veya dergilerden kesilen televizyon programlarının içeriğini anlatan haber küpürleri.

Yapılan etkinliği bilimsel araştırma basamaklarına göre sıralayarak anlatın.

Problem: Televizyon programların insanlara belli bir bilgi kazandırır mı?

Gözlem: Araştırmalar sonucu televizyonda birçok çeşit programın olduğunun tespit edilmesi

Hipotez: Bu programlar içinde eğitim programları insanın bilgi birikimini arttırır.

Hipotez Testi: Haber programları, ders programları vs gibi programlar insanları eğitmek için yapılıyor.

Böyle bir örnekten yola çıkarak siz de kendiniz bir araştırma yaparak sonuçlarını arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizle paylaşabilirsiniz.

Sorun Çözme: Bütün insanlar din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eşittir. Özgür olarak doğar ve eşit haklara sahip olur. Özgürlükler sorumlulukları beraberinde getirir. Bu sorumluluk insan hak ve hürriyetinin başka bir insanın hak ve hürriyetlerini sınırlandıramama sorumluluğudur. Bir kişinin özgürlüğünün başladığı yerde başka bir kişinin özgürlük alanı sona erer. Yaşam boyu karşılaştığımız sorunlarla başa çıkarken başkalarının haklarını çiğnemeden hareket etmeye özen göstermeliyiz. Özgürlük başkasının özgürlüğüne de sahip olmak değildir. Herkes özgür olmasına rağmen kimse sınırsız özgür olamaz. Empati yaparak insanların bu konularda neler hissettiğini anlayabiliriz. Bir kişinin yerine kendimizi koyarak başkalarına karşı yaptığımız yanlışları, başka birinin bize yaptığında neler hissedeceğimizi düşünerek buna göre hareket etmeliyiz.

Sosyal Bilgilerin Amaçları:

–        Topluma faydalı bireyler yetişmesini sağlar.

–        Bilgi birikimimizi arttırarak yaşadığımız çevreye saygı göstermemizi sağlar.

–        Cumhuriyetin temel değerlerini korumayı ve yüceltmeyi sağlar.

–        Hak ve özgürlüklerimizin bilincinde bir yaşam sürdürmemizi sağlar.

–        Özgür bir ortamda yaşamanın değerini bilerek yaşamamızı sağlar.

–        Vatan, millet ve bayrak gibi kavramları tanımayı ve bunları sevmeyi sağlar.

–        İnsanda sorumluluk alma, aktif görevlerde bulunma duygularının gelişimine yardımcı olur.

–        Çevreyi koruyarak diğer kuşaklara yaşanılabilir bir Dünya bırakmayı sağlar.

Bilimsel Araştırma Basamakları Örnekleri

Bilimsel Araştırma Basamakları Hakkında  Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.