Bilge Kağan’ın Yaptıklarını Anlatmasının Amacı ve Dönemin Ekonomik Yapısı

Bilge Kağan’ın Yaptıklarını Anlatmasının Amacı ve Dönemin Ekonomik Yapısı Hakkında Bilgi Kısaca

Bilge Kağan dönemdeki kahramanlıkların gelecek nesillere aktarılabilmesi ve gelecekte daha iyilerinin yapılabilmesi için gerçekleştirdiği şeyleri kitabelere yazdırmıştır. Böylece yapılan hataların tekrarlanmaması ve daha ileriye gidilebilmesi amaçlanmıştır.

Kitabe, Orhun Yazıtları olarak 2. Köktürk Devleti hükümdarı Bilge Kağan, kardeşi Kültigin ve vezir Tonyukuk adına 8. yüzyılda dikilmiştir. Orhun Yazıtları Türk tarihinin ilk yazılı kitabesi olması açısından Türk tarih araştırmalarında önemli bir eserdir.

Bilge Kağan “Ben karnı aç sırtı çıplak yoksul bir halka hükümdar oldum. Prens iki şad ve kardeşim Kül Tigin ile konuşup anlaştık. Bunun üzerine babamızın ve amcamızın kazanmış oldukları halkın adı sanı yok olup gitmesin daha da yükselsin diye Türk halkı için gece gündüz çalıştım, uyumadım, durmadım; kardeşim Kül Tigin ve iki Şad ile birlikte ölümüne çalıştım çabaladım. Birlik içinde olan halkı birbirlerine düşman etmedim. Ben hükümdar olarak tahta çıktığımda, her yere yayılmış olan halk yoksulluk içindeydi. Halkı besleyip doyurayım diye kuzeyde Oğuz halkına doğuda Kıtay ve Totabı halklarına doğru güneyde de Çin’e doğru on iki kez sefer yaptım ve onlarla savaştım. Ondan sonra tanrı bana yardım etti ve ölecek halkı diriltip doyurdum, kendine getirdim. Çıplak halkı giydirdim, fakir halk zenginleştirdim. Onları güçlü devletlerden daha güçlü kıldım. Diğer halkları kendime bağladım ve Türk halkını düşmanlarından uzaklaştırdım. Bu halkların hepsi bana tabi oldular.”

Buna dayanarak dönemin ekonomik yapısıyla ilgili birkaç çıkarım yapmak mümkün olacaktır. Dönemin ekonomisi oldukça kötü durumdadır ve halk aç, çıplak, sefil durumdadır. Bilge Kağan kardeşleri ve vezirleri ile birlikte ülke için çok çalışmış, ülkeyi kalkındırmıştır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.