Behçet Hastalığının Belirtileri

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Behçet hastalığı, behçet sendromu ya da morbus behçet olarak da bilinir, ağızda ve üreme organları çevresinde yaralar, gözde iltihaplanma gibi belirtilerle tanınan ve nedeni tam olarak belirlenemeyen hastalıktır. İlk kez Türk hekimi Ord. Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanarak 1947’de onun adıyla dünya tıp literatürüne geçmiş, sonradan yapılan çalışmalarla, vücutta daha yaygın dağılımı olan sistemik bir hastalık olduğu saptanmıştır.

En çok Akdeniz ülkeleri ile Japonya’da görülen Behçet hastalığı genellikle 20-35 yaş grubunu ve kadınlardan çok erkekleri etkiler. Hulusi Behçet’in, uzun yıllar incele­diği bir hastasındaki bulgulardan yola çıka­rak tanımını yaptığı ilk yıllarda, hastalık etkeninin bir virüs olduğu düşünülmüştü. Daha sonraki çalışmalarda çelişkili bulgular birbirini izlemiş, hastalığın nedenini alerji­ye, kalıtıma, iklim ve beslenme koşullarına ya da bağışıklığa bağlayan çeşitli tezler üzerinde tam bir görüş birliğine varılamamıştır. Bugünkü yaygın kanı, birden çok etkenin vücuttaki bağışıklık sistemini boz­duğu ve sonuçta küçük damar iltihaplanmaları ile bu hastalığa özgü çeşitli belirtilerin ortaya çıktığı yolundadır.

Ağızda aft türü yaralar, üreme organlan çevresinde de ülserleşme biçiminde daha derin yaralarla başlayan Behçet hastalığın­da, bu belirtilerin yanı sıra göz yuvarının değişik katlannda iltihaplanma belirtileri görülür. Ayrıca deride kızartılı ve ağnlı şişlikler, eklem ve toplardamar iltihapları, merkez sinir sistemi ve sindirim sistemi bozukluktan gözlenir. Ne var ki, her hasta­da bu rahatsızlıkların tümü görülmemekte, bazı hastalarda bir grup bulgu ön planda iken bir başkasında değişik bulgular öne çıkmaktadır.

Behçet hastalığı, genel olarak alevlenme ve sönme dönemlerinin birbirini izlediği bir seyir gösterir. Belirtilerin geçici olarak kay­bolduğu sönme dönemlerini izleyen alevlenme dönemlerinde, önceki bulgulara ek ola­rak, hastada daha önce ortaya çıkmamış olan yeni belirtiler de görülebilir. Örtalama 38-39° C dolayında seyreden ve alevlenme dönemlerinde yükselen ateş, hastanın klinik durumunun ağırlığıyla orantılıdır. Klinik açıdan belirleyici önemi olan bulguların bir bölümü tedaviyle denetim altına alınabilmekte, ancak hastalık sinir, sindirim ve dolaşım sistemini tuttuğunda tedavi yeterin­ce etkili olamamaktadır.

Türkiye’de oldukça sık görülen, en çok da Bs doku grubundan kişiler arasında yaygın olan Behçet hastalığının tanısı, kendisine özgü bulguları ve “Paterji testi” olarak bilinen deri duyarlılığı testinin sonuçlarına göre konmaktadır. Çok etkili ve standart bir tedavi şeması bulunmayan Behçet hasta­lığında bugün için, bağışıklık sistemini bastı­ran, iltihap oluşumunu durduran ve bağışık­lık sistemini uyaran ilaç gruplarından biri ya da birkaçı kullanılmaktadır. Behçet Hastalığı Nedir, Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi Verdik.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.