Becquerelin Yaşamı ve Çalışmaları Hakkında Kısa Bilgi

Becquerelin yaşamı ve çalışmaları hakkında bilgi özet kısaca, Becquerelin yaşamı ve çalışmaları hakkında kısa bilgi

Fransız fizikçi Antoine Henri Becquerel 15 Aralık 1852-25 Ağustos 1908 yılları arasında yaşamış ve 55 senelik ömrüne birçok çalışma sığdırmıştır. Babası da kendisi gibi fizikle ilgilenen bir profesör olan Alexander Edmond Becquerel, Paris Doğal Tarih Müzesi’nde görev yapmaktaydı. Babası kendisi gibi bilime ilgili, zeki ve başarılı bir öğrenci olan oğlu ile çok ilgilendi ve 1872’de ortaokuldan mezun olan oğul Becquerel, dönemin sayılı okullarından Ecole Polytechnique’de fizik bölümünde eğitim görmeye başladı. 1888 yılında fizik ile ilgili doktorasını da vererek babasının çalıştığı yer olan Paris Doğal Tarih Müzesi’nde 1878- 1892 yılları arasında asistan olarak çalıştı. Asistanlığı bittiğinde ise artık profesör olmuştu. Köprü ve karayolları için 1894’te çalışmaya başladı ve baş mühendislik görevi Becquerel’e verildi. Görevi bittikten sonra da kendi eğitim gördüğü üniversitede profesör olarak ders vermeye başladı. Hayatının bu döneminde çalışmaları hız kazandı.

Maddenin en küçük birimi olarak bilinen atom ile ilgili çalışmalar yaptı. Wilhelm Conrad Röntgen’in röntgen ışınlarını bulması ona ilham verdi ve bu konuyla ilgili bazı noktaları araştırdı. Çalışmaları sonucu 1896 yılında, fosfor içeren bazı maddelerin çevresine ışın ve buna ek olarak bir enerji yaydığı düşüncesine kapıldı. Bu düşüncesini tam olarak kanıtlayabilmek için bir çok deney yaptı ve farklı maddeleri denedi. Uranyum elementi ile ilgili de birtakım özellikler keşfetti. Uranyumla ilgili deneyleri sonucu güneş altında çevresine ışın yayan bir madde olduğunu keşfetti. Bu tecrübesini tekrarlamak üzere tekrar deney yapmak istedi ancak hava güneşli olmadığı ve yağmur yağdığı için deneyi ertelemek zorunda kaldı. Deney yapacağı uranyumu ve deney eşyalarından olan fotoğraf plakasını çekmecesine bıraktı. Yağmur bir süre sonra dinip deneyini tekrar gerçekleştirmek üzere çekmecesini açtığında fotoğraf plakasında bazı değişiklikler fark etti. Bunlar uranyum ışınlarının izleriydi. Rastlantı sonucu çok önemli bir bilgi elde etmişti: Güneş olmadan karanlıkta da bazı maddeler ışınım yapabiliyordu. Bu şekilde radyoaktiviteyi bulmuş oldu ve deneyleriyle de buluşunu destekledi.

Radyoaktivite Nedir 

Bazı maddelerdeki atomun çekirdeği birtakım ışımalar yaparak çevreye enerji verir. Bu enerji atomun çekirdeğinin zaman içinde kendiliğinden parçalara ayrılması ile oluşur ve bu duruma radyoaktivite, radyoaktiviteyi oluşturan maddelere de radyoaktif madde adı verilir.

Becquerel yaptığı çalışmalarla uranyumun radyoaktif bir madde olduğunu keşfetmiş ve öğrencileri Marie Curie ile Pierre Curie onun çalışmalarına katılmıştır. Öğrencileriyle birlikte yürüttüğü çalışmalarda toryum, polonyum, radyum elementlerinin radyoaktivitesini keşfetmiş ve çalışmaları sonucu 1903’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır.

Yaptığı Çalışmaların Kanıtları

Uranyum, toryum, polonyum ve radyum gibi üzerinde çalışma yaptığı radyoaktif maddeler bugün enerji kaynağı olarak iş görmektedir. Elektrik üretimi yapan nükleer santraller gibi nükleer enerji ile çalışan denizaltı ve gemiler de az miktarda radyoaktif madde ile çok uzun süreler boyunca enerji gereksinimlerini karşılayabilirler.

Becquerelin Yaşamı ve Çalışmaları Hakkında Kısa Bilgi Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.