Bayram Namazı Nasıl Kılınır

Bayram Namazı kılma resimli anlatım, bayram namazı nasıl kılınır video anlatım

Kurban Bayramı Namazı Kılma

Bayram sabahı cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bayram namazları hanefi mezhebine göre vacip,  Şafii mezhebine göre ise sünnettir.  Bayram Namazı müslümanların birlik ve beraberliğinin pekişmesi,halkın birbirine yaklaşmaları, küslerin birbiriyle barışmaları, kardeşlik duygularının kuvvetlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Bayramlar,  Allah’ın kullarına gönderdiği ziyafet günleridir.

Bayram sabahı erken vakitte kalkılır, yıkanılır temizlenilir ve temiz kıyafetler giyilip güzel kokular sürünülerek caminin yolu tutulur.

namaz

Bayram Namazı kılınışı;

Birinci rek’at:

1) Cemaat düzgün saflar hâlinde imamın arkasında sıralanır ve ‘Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama’ diye niyet getirilir.

2) İmam ‘Allahü Ekber’ deyip ellerini yukarıya kaldırınca¸ cemaat de imamın ardından ‘Allahü Ekber’ diyerek ellerini yukarıya kaldırıp bağlar.

3) Hem imam¸ hem de cemaat içinden ‘Sübhâneke duasını okur. Ondan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle¸ cemaat da içinden ‘Allahü Ekber’ diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa ‘Allahü Ekber’ denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar kısa süre durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ‘Allahü Ekber’ denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam¸ gizlice ‘Eûzü-Besmele’¸ açıktan Fatiha ve bir sûre okur. cemaat bir şey okumaz sadece dinler.

5) Rükû ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci Rek’at:

6) İmam gizlice Besmele¸ ve sesli şekilde Fatiha ve bir sûre okur. Sûre bitince imam yüksek sesle¸ cemaat da içinden (birinci rek’atta olduğu gibi) üç kere daha tekbir alır¸ üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan¸ dördüncü tekbir ile rükûya varılır sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta¸ imam ve cemaat¸ ‘Ettehiyyatü¸ Allâhümme salli¸ Allâhümme bârik ve Rabbenâ âtina…’ duasını okuyarak önce sağa¸ sonra sola selâm verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.

Bayram Namazı Kılınışı Videolu Anlatım

Bayram Namazı Nasıl Kılınır Konusuyla İlgili Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.