Başına Buyruk Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Kısaca

Bu konumuzda sizlere başına buyruk deyiminin anlamı ve kısaca hikayesi hakkında bilgiler aktaracağız.

Deyimler, söz kalıpları olarak mecaz anlamlı kelime gruplarıdır. Dilimize yerleşen deyimlerin değiştirilmesi söz konusu değildir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturan ve anlatılmak isteneni en kısa yolla ve en açık şekilde anlatan kelime gruplarıdır.

Başına buyruk deyiminin anlamı:

Kimseden izin almadan dilediği gibi davranan, özgür anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Başına buyruk deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Başına buyruk deyiminin hikayesi:

Ordu için disiplini sağlamak için komutanlar askerler üzerinde bazı yaptırımlar uygulamaya karar vermiştir. Bu yaptırımlar emir telakki edilerek ordu içinde askerler arasında yayılmaya başlamıştır. Bazı askerleri hizaya getirmek oldukça zor olmuş ve bazıları gerçekten buyrukları bile dinlemez halde bir askerlik geçirmeye başlamış.

Kendi başına hareket etmek isteyen askerler cezalandırılmaya başlamış. Bu askerlerin yakınları da askerlerin aldıkları ceza sonucunda veryansın etmeye başlamışlar. Ordu komutanlarından af dilemeye ve bir daha tekrarlanmayacağına dair sözler vermeye başlamışlar.

Komutanlar bu durum başına buyruk davranmaktır. Askeriye bu şekilde bir davranışı kabul etmez. Bu kişiler ordudan çıkarak sivilde hizmet edeceklerdir. Ancak topluma bir faydaları olması durumunda ve nispeten düzelmeleri ile onların affedilmesi mümkün olabilir. Asker yakınları buna razı olarak çocuklarının ya da akrabalarının sivildeki durumlarına kefil olmuşlar ve bu durumda askerler az ceza alarak bu durumdan da kurtulmuşlar.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.