Başbakanın Görevleri

Bir ülkede bulunan yönetim birimleri birbirlerinden ayrı olarak faaliyet gösterirler. Cumhuriyet yönetim sistemini benimsemiş olan Türkiye Devleti’nde devlet yönetiminde söz söyleme hakkı olan ve devletin hükümetinden sorumlu olan kişi başbakandır. Başbakan, ülkenin yönetimi ile ilgili kararlar alan yetkili kişidir. Ülke içerisindeki çeşitli durumlarla ve sorunlarla ilgilenen kişi olması açısından başbakanın günlük hayatı yoğun ve tempolu bir biçimde geçmektedir.

Başbakan, ülkenin çeşitli problemleriyle ilgili görev yapan bakanlıklar arasındaki iş birliğini ve uzlaşmayı sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra bakanlar kuruluna başkanlık ederek ülkenin durumuyla ilgili değerlendirmeler yapar ve ülke içerisinde yapılabilecek iyileştirmeleri, yenilikleri bu kurulda görüşerek hayata geçirmeye çalışır. Bunun yanı sıra görev yapan bakanların görevlerini doğru bir şekilde yapıp yapmadıklarını, herhangi bir usulsüzlük olup olmadığını kontrol etmekte başbakanın görevlerindendir.

Bakanlar Kuruluna başkan olacak kişi başbakan olsa da gerek duyulması durumunda cumhurbaşkanı da bu kurula başkanlık edebilir. Ancak cumhurbaşkanının kurula başkanlık etmesi durumunda kurulda oy kullanma hakkı bulunmaz. Devlet içerisinde yürütülen resmi ve idari işlerden başbakan sorumludur. Başbakanlar, anayasanın kendisine tanıdığı haklar ve yetkiler dahilinde ülke için yapılabilecek iyileştirmeleri ve yenilikleri hayata geçirmek için çalışmakla yükümlülerdir.

Anayasanın sağladığı yetkiler dahilinde başbakan, farklı alanlarda görev yapan bakanlar ile bir araya gelerek çalışmalar yapar. Örneğin Milli Eğitim Bakanı, Başbakana gelip eğitim konusunda yapılabilecek bir iyileştirmeyi meclise sunması için teklif verebilir.

Başbakanın Görevleri Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.