Barometre Ne İşe Yarar Kısaca

p12

Bu yazımızda barometre ne işe yarar kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Barometre deyince akla deniz seviyesi, ters çevrilmiş boru, cıva ve Toriçelli gelir. Toriçelli çağlara örnek olan deneyiyle sıvıların yoğunluğundan yararlanarak açık hava basıncının etkisini ölçmüştür. Deniz seviyesinde ve cıva ile yapılan bu deney sonucunda şuan birçok meteorolojik olay gözlemlenmektedir.

Barometre, açık hava basıncını ölçen alettir. Isınan havanın yükselmesi, yükselen havanın yoğunlaşması gibi durumlarda yüksek hava basıncın ve alçak hava basıncının karşı karşıya geldiği yerlerde barometreler sayesinde açık hava basıncı tahminleri yapılarak meteorolojik tahminler gerçekleştirilmektedir.

Manometre ise akışkanlar üzerinde sıvı ve gazlar için kullanılmaktadır. Bu nedenle karıştırılmamalıdır. Klasik barometreler cıva ile çalışır. Cıva ise tehlikelidir. Bu nedenle modern barometreler u boruları şeklinde cıva yerine hazneler yapılarak geliştirilmiştir.

Barometreler laboratuvarlarda sıkça kullanılır. İlkel barometreler yapılarak açık hava basıncı ölçülür ve etkenleri ortaya konur. Klasik barometrenin mucidi Toriçelli, deniz seviyesinde yani 1 atmosfer basınç altında ve normal şartlarda cıvayı kullanmıştır.

Cıva yoğunluğu en yüksek olan maddelerden biridir. Bu nedenle boru yüksekliğini en aza indirmek için cıva kullanmıştır. Yükseklik ile yoğunluk arasındaki ters orantı basıncı etkileyen parametrelerdir. Günümüzde buradan hareketle modern barometreler geliştirilmiştir. Barometre basıncı örter, basıncı en çok kullanılan birimi atmosferdir. Bar ve Tor da genelde kitaplarda kullanılır.

Barometre Ne İşe Yarar Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.