Bağbozumu Şenlikleri

Bağbozumu Şenlikleri Nedir, Bağbozumu Şenlikleri Hakkında Bilgi

Bağbozumu şenlikleri, bağda üzümlerin toplanması sırasında yapılan törensel eğlen­tilerdir. Anadolu’da bağbozumu şenliklerinin uzun bir geçmişi vardır. Her tarihsel dönemin kültürü belli katkılarda bulunarak bu geleneği yaşatmış, günümüzde de eski Ana­dolu inançlarının İslam inançlarıyla kaynaş­tığı yeni bir yapı ortaya çıkmıştır.

Günümüzde bağlar genellikle ekim sonuy­la kasım başında, koçkatımında bozulur. Bağbozumunda bir tür imece yapılır, bağ sahibi konu komşuyu üzüm kesmeye davet eder; ebe, imam, öğretmen ve o yerin ileri gelenleri de çağrılır. Herkes ellerinde bağ bıçakları, kollarında selelerle bir kütüğün başına geçer ve üzüm kesmeye başlar. Önce sergilik, sonra pekmezlik üzümler toplanır.

Böylece bağbozumu başlamış olur. Bu sıra­da davar kesilir, yemekler yenir. Üzümler küfelere, sepetlere doldurulup taşınır. Çu­vallara alınan üzümler çiğnenir, bu iş havuz ya da ağaç gövdelerinden oyulmuş oyuklar­da yapılır. Şıra ve pekmez yapımı sırasında, evde ya da bağda geceleri pekmez ocağının ışığında delikanlılar, genç kızlar ve gelinler halay çeker, türkü söyler; şakalaşmalar, eğlentiler, sohbetler yapılır. Bağbozumun­da emeği geçen her genç kıza, geline armağanlar verilir, evlere üzüm gönderilir; karşılıklı rıza ve hoşnutlukla yapılan yar­dımlaşma, şenlik, oyun ve türkülerte süsle­nir. Bağın sağılması demek olan bağbozumuyla ve bağbozumunda yapılan “kencer” denen et bayramıyla bir tür şeker ve kurban bayramı kutlanmış olur. Bağbozumuııdan sonra kalan üzümleri isteyenlerin serbestçe toplamasına “başaklama” denir. Başaklama, konu komşunun ve özellikle çocukların bağ ve bahçelerdeki ürünlerden göz hakkını alması için konmuş bir gelenektir. Türkiye’de, 5-8 Eylül’de yapılan Manisa Bağbozumu Şenlikleri belli ölçüde yaygınlık kazanmıştır. Ayrıca Türkiye’den çeşitli ku­ruluşlar, Dijon Uluslararası Bağbozumu Şenlikleri’ne (Fransa) katılmaktadır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.