Attilla İlhan O Karanlıkta Biz

Attilla İlhan’ın romanı O Karanlıkta Biz iç çatışmaların romanıdır. Attilla İlhan, 15 Haziran 1925 de Menemen’de doğdu. İlk ve orta okulu Karşıyaka’da bitirdi. İzmir Atatürk Lisesi’nde okurken 141/142 maddeden tutuklandı. Okuldan kovuldu, hüküm giydi. İki yıl sonra Danıştay kararıyla okuma hakkını yeniden kazanarak, önce Işık Lisesi’nde sonra İstanbul Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini sürdürdü. Gerçek gazetesinde gazeteciliğe başladı. Gün dergisinde şiirleri çıktı. 1949-50 yıllarında Paris’e gitti. İleri Jöntürkler Hareketi’ne katıldı. Türkiye ye döndükten sonra da kalemiyle hayatını kazanmaya çalıştı. Çeşitli gazetelerde yazarlık ve başyazarlık yapmış ve yapmıştır.

kitap

Attila İlhan , şiir, roman, deneme ve çeviri olarak çok sayıda eser vermiştir. Şiirleri bestelenmiş , eserleri sinema ve televizyonlarda gösterilmiştir.

Attila İlhan 1953 ‘den 1999’a kadar on bir roman yazmıştır. Bunlar Sokaktaki Adam , Kurtlar Sofrası , Zenciler Birbirine Benzemez, Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı , Yaraya Tuz Basmak , Fena Halde Leman , Dersaadette Sabah Ezanları , Haco Hanım Vay, O Karanlıkta Biz, Yengecin Kıskacı’dır.

O Karanlıkta Biz romanı , Ocak 1988 de yayınlanmıştır .Yani romancı yarım asırlık bir süre içinde on bir roman yazmıştır.Her dört beş yıla bir roman düşmektedir. 1957 den 1973 e, daha sonra 1988 den 1999 a kadar roman görülmez.. İlk arada 16 yıl, ikinci ara da ise 11 yıl roman yazmamıştır. Romandan bu uzak kalışların bir izahını yapamıyoruz.

Attilla İlhan 2005 yalında vefat etti. Onun ayarında bir fikir adamı gelir gelmez bilinmez.

O Karanlıkta Biz ‘in kahramanı Ahmet Ziya, uzun yıllar aktif ideolojik faaliyetlerde bulunmuştur Hem Türkiye , hem Avrupa ve Asya’yı içine alan büyük bir coğrafyada mensup olduğu hareketin devleriyle düşüp kalkmış , sonunda her şeyden elini eteğini çekmiş bir ticarethanede çalışmaktadır Zihni mazisi ile doludur, her olay, her hatıra , her tabiat levhası, oturduğu her mekan, karşılaştığı her insan ona mazisindeki bir olayı çağrıştırır O adeta iki türlü yaşar, birinci kişiliği dolaşan, oturan bazı işleri yürüten adamdır. İkinci kişiliği daima çağrışımlarla maziye giden adam Romanı yapan birinci adam karakteridir.

derszamani.net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.