Atatürk’ün Kişilik Özellikleri

Atatürkün kişisel özellikleri nelerdir, Mustafa Kemal Atatürk kişilik özellikleri hakkında kısaca bilgi

Atatürk, bütün dünyanın saygıyla andığı vatansever bir liderdir. İleri görüşlülüğü ve askeri dehası sayesinde ülkemize büyük hizmetleri olmuştur. Doğru bildiğini savunan, sabırlı ve disiplinli bir insandır.

Atatürk

Vatanseverliği: Ülkesinin bağımsızlığını kazanması adına gece gündüz çalışmış ve Milli Mücadele’ye bizzat katılmıştır.

İdealistliği: Savaştan yeni çıkmış yorgun ve fakir Türkiye’nin gelişmesini, zenginleşmesini sağlamak için çeşitli devrimler yapmış, devrimlerin sürdürülebilir olması için çalışmıştır.

Sabırlılığı: Bir konu hakkında hızlı karar vermez, o konu üzerine bolca düşünür ve çevresindekilere tanışırdı. Aceleci olmaktan kaçınır, en doğru kararı vermek isterdi.

Hakikati Arama Gücü: Etrafındaki kişilerin söylediklerine anında inanmaz, önce araştırma yaparak konu hakkında gerçek bilgiye ulaşmaya çalışırdı. Hurafelere önem vermez, aklın ve bilimin öncülüğünde hareket ederdi.

İleri Görüşlülüğü: Özellikle askeri alanda cephelerde düşmanın nereden çıkarma yapacağını hep doğru tahmin ederek zaferler kazanmıştır.

Açık Sözlülüğü: “Ben söyleyeceğimi halkımın önünde söylemeliyim. Bir yanlışım olursa halkım beni düzeltir.” diyerek doğru bildiğini herkesin içinde söylemekten çekinmezdi.

Mantıklı Oluşu: Devlet işlerinde her zaman en mantıklı olan uygulamaları tercih etmiştir. Hayalperest fikirlere kanmamış, her zaman akılcı düşünerek karar vermiştir. Ülke menfaatleri açısından her zaman doğru olan politikaları uygulamıştır.

Disiplinli Oluşu: Karar almadan önce konuyu derinlemesine incelerdi. Daha sonra konu hakkında araştırma yapardı. Son olarak disiplinli bir şekilde karar verirdi. Hayatında her zaman bu şekilde hareket etmiştir.

Dindarlığı:  “Ey millet, Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, sevgisi üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri Allah tarafından insanlara dini gerçekleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Bunun temel esası, hepimizce bilinmektedir ki, Yüce Kuran’daki anlamı açık olan ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor.” İşte Atatürk bunları samimi bir şekilde söyleyecek kadar Allah’a, peygambere ve kutsal kitaba inanan bir insandır.

Liderliği: Verdiği kararların uygulanmasını sağlayan bir liderdir. Sürekli yaptığı teftişlerle kendini gösterir, böylece emri altındakilerin verimli çalışmasını sağlardı. Askerlik alanında olduğu kadar sivil alanda da başarılı bir lider olmuştur.

Eğitimciliği: Atatürk, eğitime önem veren bir liderdir. Öyle ki yeni alfabenin kabul edilmesinden sonra eline tebeşiri alıp kara tahtanın başına geçerek yeni harfleri halkına kendisi öğretmiştir. Eğitimci kişiliğinden dolayı ona “Başöğretmen” unvanı verilmiştir.

Atatürk’ün Kişilik Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

116 yorum

  1. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ

    Mustafa Kemal; çok yönlü, üstün yetenek, zeki ve kuvvetli iradeye sahiptir. Bunlar Mustafa Kemal’in Türk milletinin en büyük lideri olmasında ve tüm dünyaca kabul edilmesinde etkili olan özellikleridir.

    Vatanseverliği
    ► Mustafa Kemal, bir asker olarak birçok cephede vatan savunmasının en güzel örneklerini verdi.
    ► Vatanı savunmanın yüce bir görev olduğunu belirtti. Çanakkale Cephesi’nde askerlerine: “Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçen zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gelebilir.” diyerek Türk ordusunun Çanakkale Savaşlarındaki başarısının nasıl gerçekleştiğini ortaya koymuştur.
    ► Sakarya Meydan Savaşı’nda Mustafa Kemal askerlerine şu emri verdi: “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez.” Bu emrin harekete geçirdiği vatanseverlik duygusu Türk ordusuna büyük bir zafer daha kazandırdı.

    İdealistliği
    ► Atatürk’ün ideali; Türk milletinin çağdaş, hayat seviyesi içinde yaşayan bir millet olarak varlığını yükseltmektir.
    ► Onun ilkeleri bu ideali gerçekleştirmeye yöneliktir. dersimiz.com
    ► Mustafa Kemal, Onuncu Yıl Nutku’nda, az zamanda çok büyük işler yapıldığını belirtmiş, ancak bunları yeterli görmemiştir.
    ► Mustafa Kemal, idealistliğinin bir gereği olarak şunları söylemiştir: “Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.” Bu ideal yalnızca Atatürk’ün değil, aynı zamanda Türk milletinin de idealidir.

    MKA
    Hakikati (Gerçegi) Arama Gücü
    ► Mustafa Kemal, gerçekçi bir insandı. Gerek dış politikada gerekse iç politikada hiç hayalci olmamış,
    ► milleti gerçekleşmesi mümkün olmayan emeller peşinde koşturmamıştır.
    ► “Bizim; akıl, mantık, zeka ile hareket etmek en büyük özelliğimizdir.” sözü bu özelliğine en güzel örnektir.

    Çok Cepheliliği (Yönlülüğü)
    ► Mustafa Kemal, üstün bir komutan eşsiz bir devlet adamıdır.
    ► O, pek çok alanda ortaya koyduğu görüşleriyle milletini aydınlatmış; kalkınmanın, gelişmenin ve çağdaşlaşmanın yollarını göstermiştir.
    ► Mustafa Kemal, hem fikir hem de hareket adamıdır. |
    ► Askerlik, tarih, eğitim, sanat ve ekonomi konularında görüşlerini açıklamakla kalmamış aynı zamanda bu görüşlerini uygulamıştır.
    ► Mustafa Kemal, bu özelliklerinin yanında kendine güveni, göreve bağlılığı, çabuk ve doğru karar verme gücü ile de çok cepheli bir önderdir.

    Gurura ve Ümitsizliğe Yer Vermemesi
    ► Mustafa Kemal, gerçekleştirdiği büyük ve küçük bütün işlerinden sonra gurura veya büyüklenmeye kapılmamıştır. Kendisine farklı davranılmasından hoşlanmazdı.dersimiz.com
    ► “Benim müstesna olduğuma dair bir kanun yoktur.” sözü bu özelliğini vurgulamaktadır.
    ► Mustafa Kemal, hayatı boyunca yapacağı bütün işlerde şu şekilde düşünürdü: “Ben bir işte nasıl muvaffak olacağımı düşünmem. O işe neler engel diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.”
    ► Çanakkale Savaşları sırasında cephanesi olmayan asker karşısında süngü tak emrini vermesi onun : zor durumlarda bile ümitsizliğe düşmediğini göstermektedir.

    İleri Görüşlülüğü
    ► Mustafa Kemal, olayların gelişmesini sezgileriyle değerlendirerek sonucunda neler olabileceğini isabetli bir şekilde tespit ederdi. Onun ileri görüşlülüğünü gösteren pek çok örnek vardır.
    ► “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi yetmez. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi gereklidir.” sözü bu özelliğini gösterir.
    ► Çanakkale Savaşlarında düşmanın nereden çıkarma yapacağını tahmin etmesi, II. Dünya Savaşı’nın çıkacağı 1932’de bir yurt gezisinde “Kırk asırlık Türk yurdu, düşman elinde bırakılamaz.” diyerek ilerde Hatay’ın ana vatana katılacağını belirtmesi onun bu özeliğini en iyi şekilde ortaya koymaktadır.

    Yöneticiliği
    ► Mustafa Kemal, üstün nitelikli ve çok yönlü bir yöneticiydi.
    ► O, bu özelliğini cephede, mecliste ve cumhurbaşkanlığı makamında bütün yönleriyle ortaya koymuştur.
    ► Atatürk’ün yöneticilik özelliklerinden biri, yeri ve zamanında en doğru kararı alması ve bunu taviz
    ► vermeden uygulamasıdır. Onun başarısının sırrı bu özelliğinde yatmaktadır.
    ► Yapacağı işlerde ani kararlar vererek değil, uzun uzun iyice düşündükten sonra ve sırası geldikçe uygulama safhasına koyarak başarılı olmasını bilmiştir.
    ► “Bir işi zamansız yapmak o işi bozmak, başarısızlığa uğratmaktır. Her şey sırasında ve zamanında yapılmalıdır.” diyerek yöneticilikte nasıl başarılı olunacağını göstermiştir.

    Eğitimciliği
    ► Mustafa Kemal, birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da milletimizin çağ atlamasını atılım yapmasını sağlayan büyük bir önderdir.
    ► Mustafa Kemal, “Cumhurbaşkanı olmasaydınız ne olmak isterdiniz?” sorusuna “Millî Eğitim Bakanı olarak millî kültürü yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdi.” karşılığını vermiştir.
    ► Mustafa Kemal, büyük bir eğitimci ve ebedi “başöğretmen”dir. Yeryüzünde onun gibi yazı tahtası başında milletine ders veren başka bir devlet adamı yoktur.

    Sanatseverliği
    ► Mustafa Kemal, Türk toplumunun yüksek bir sanat yeteneğine sahip olduğuna inanıyordu.
    ► Mustafa Kemal döneminde, sanatçı yetiştiren okullar açıldı. Avrupa’ya öğrenci gönderildi.
    ► Mustafa Kemal, her fırsatta sanatçıları ve sanat eserlerini takdir ederdi. Sanat ve sanatçıyla ilgili görüşlerini dile getirerek özendirici bir rol oynardı. Onun bu konulardaki sözlerinden bazıları şunlardır: “Yüksek bir insan toplumu olan Türk milletinin tarihi bu özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”
    ► Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hafta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.” sözleri sanatseverliğini vurgulamaktadır.

    İnsan ve Millet Sevgisi
    ► Mustafa Kemal, bütün davranışlarıyla her şeyden önce, kendi milletine karşı olan sorumluluğunu ortaya koymuştur.
    ► Türk milletinin şerefi ve hakları söz konusu olduğunda, bunların korunmasını görevlerin en kutsalı saymıştır.
    ► Onun şu sözleri insan sevgisi hakkındaki düşüncelerini çok güzel açıklamaktadır: “En uzakta zannettiğimiz bir olayın bize bir gün etki etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve bir milleti bunun bir organı saymalı gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir.”

    İyi Kalpliliği
    ► Mustafa Kemal iyi kalpli, temiz yürekli bir insandı. İnsanlığın huzur ve barış içinde yaşaması için çaba sarf etmişti. Kalbi insan sevgisiyle doluydu.
    ► İkinci Dünya Savaşı’nın belirtilerinin ortaya çıkmaya başladığı sıralarda Mustafa Kemal, şunları söylemiştir:
    ► “İnsanları mutlu edeceğim diye onları birbirlerine boğazlatmak insani olmayan ve son derece üzücü olan bir sistemdir.” “İnsanları mutlu edecek tek vasıta, onları birbirine yaklaştırarak, onları birbirine sevdirerek karşılıklı maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yarayan hareket enerjidir.”

  2. Semanur sana kimler Atatürkü nasıl anlattıysa at gözlüğünü çıkarmadan anlatmış..Baban belli olduğu için mi Atatürk’e iftira atıyorsun.Cenaze namazı kılınmamış araştırdın mı? Allah size beyın verdi çalıştırın diye kafanızın üstünde ot nıyetıne süs diye taşıyın diye değil.Seni büyüten ananında babanında senin gibi cahil kızı olması normal diye düşünüyorum.Bence; sen okuma kocaya kaç evlen çocuk yap kocan üzerine kuma getirsin… tamam mı bebişim

  3. çok yalan içerikli bir anlatım bence.Çünkü atatürk hristiyandır.Bunu dile getirmişti.Sadece allahı ve peygamberimiz için konuştu hatta cenazesinde ne namaz kılındı ne de imam geldi…

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.