Atatürk’ün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar

Atatürk’ün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar hakkında bilgi kısaca.

Atatürk’ün eğitim alanındaki düşüncelerini en güzel açıklayan onun “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözüdür. O eğitimi modernleştirmeyi istemiştir. Bu alanda yaptığı ilk yenilik medreseleri Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nu 1924 senesinin 3 Mart gününde çıkararak kapatmasıdır. Bu sayede modern okullar ile medreseler diye bir ayrım kalmamıştır ve eğitim birliği sağlanmıştır.

Eğitim alanındaki en önemli devrimlerden biri de Milli Eğitim Bakanlığının kurulması ve tüm eğitim kurumlarının ona bağlanmasıdır. Böylece tek eğitim sistemine ve karma eğitim sistemine geçilmiştir. Yani kız erkek öğrenci ayrımı kalmamıştır.

Harf devrimi de en önemli inkılaplardan biridir. 1928 yılında yapılan bu devrim ile Arap harfleri tedavülden kalkmış yerine latin harfleri gelmiştir. Burada amaç halkın kolayca okuma yazma öğrenmesini sağlamaktır. Atatürk bu konuda bizzat çaba göstermiş ve kara tahta başına geçip tebeşirle ders anlatmıştır. Bu özelliği ona mecliste bir oylama ile başöğretmen unvanını getirmiştir.

Öğretmenler eğitimde önemli yer tutmaktadır. Kaliteli öğretmenler yetiştirilmesi ve öğretmen açığının kapanması için öğretmen okulları açılmıştır. “Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” sözüyle Atatürk öğretmenlere verdiği önemi anlatmıştır.

Yaptığı yurt gezilerinde en başta okulları ziyaret eden Atatürk eğitime, öğretmenlere ve öğrencilere verdiği önemi her defasında göstermiştir. Öğretmenlerin sorunları ile kişisel olarak uğraşmıştır. Öğrencilerle aynı mekanda bulunmak için de sık sık derslere girmiştir.

89696_ataturkun_egitime_verdigi_onem

Atatürk’ün Eğitim Alanında Yaptığı Yenilikler Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.