Atatürk’ün Denizciliğe Önem Vermesinin Nedenleri Neler Olabilir?

c13

Bu yazımızda Atatürk’ün denizciliğe önem vermesinin nedenleri neler olabilir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Türkiye’nin üzerinde bulunduğu coğrafya üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada şeklindedir. Bir de Türkiye’de iç deniz bulunmaktadır. Sıcak denizlerin dünya ile iletişimi kuvvetlendirdiği düşünülür. Denizlerde kurulan hakimiyetle ülkeler ticari ve ekonomik anlamda gelişmeler gösterir.

Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına doğru iyileştirme hareketinin kapitülasyonlarla ekonomiği canlandırma faaliyeti denizler üzerinde de etkili olmuştur. Osmanlı Devleti gemilerle taşımacılığı kapitülasyonlar sayesinde yabancı devletlere vermiştir.

Bu durumun Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kurulması ve kendine göre bir takım yasal düzenlemeler yapması doğrultusunda değiştirilmesi gündeme gelmiştir. Böylece 1926 yılında Kabotaj Kanunu çıkarılarak deniz taşımacılığında Türk gemilerine bir özelleştirme uygulanmıştır.

Bu uygulama neticesinde denizlerin kullanımı Türk gemilerine açılmış ve ticari limanlar hareketlendirilerek ekonomik gelirler oluşturulmaya çalışılmıştır. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede denizciliğin gelişmesi elbette en olağandır.

Kabotaj Kanunu ile birlikte yük ve yolcu taşıma işleminin türk gemilerine geçmesi Lozan’da müzakere edilmiştir. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak tarihe geçen günde denizcilik faaliyetlerini öne çıkartan etkinlikler yapılmaktadır.

Modernleşme ve çağdaşlaşmanın bir gereği olarak denizlerde hakimiyetin yeniden sağlanması Atatürk’ün denizciliğe verdiği önemin en somut nedenidir. Mustafa Kemal Atatürk ilke ve inkılaplar sayesinde devlet politikaları belirleyerek çağdaş ve modern bir hukuk devleti kurma yolunu benimsemiştir.

Atatürk’ün Denizciliğe Önem Vermesinin Nedenleri Neler Olabilir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.