Anlatım Biçimleri Nelerdir

Bu sayfamızda anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları konusunda anlatım biçimleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Bir paragrafta ya da metinde yazarın amacına yönelik kullanmış olduğu tekniğe anlatım biçimi adı verilmektedir. Anlatım biçimleri dörde ayrılmaktadır ve bunların hepsinin kendine göre birtakım özellikleri bulunmaktadır.

1.Açıklama: Açıklama paragrafında yazarın amacı okuyucuya bilgi vermektir. Bilgi amaçlı yazılan bu paragraflarda genellikle nesnel cümleler kullanılır. Ayrıca açıklama tekniğinde yazar örnekleme, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemlerinden de faydalanabilir.

2.Tartılma: Tartışma tekniğinde yazarın amacı karşısındaki kişiye kendi görüşünü kabul ettirmek, okuyucunun kanısını değiştirmektir. Bu paragraflarda genellikle yazarın karşı çıktığı bir görüş bulunmaktadır ve yazar bu doğrultuda kendi görüşünü savunmaya çalışır. Kullanılan cümleler genellikle özneldir.

3.Öyküleme: Öyküleme paragraflarında yazarın amacı olayları oluş sırasına göre vermektir. Bu paragraflarda okuyucu olay içinde yaşatılmaya çalışılır.

4.Betimleme: Betimleme paragraflarında yazarın amacı okuyucuya izlenim kazandırmaktır. Bunlarda genellikle niteleyici sözcüklerden yararlanılarak anlatılmak istenen okuyucunun gözünde canlandırılmaya çalışılır.

Anlatım Biçimlerine Örnekler Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.