Ankara Ne Zaman Başkent Oldu

Ankara’nın başkent oluşu tarihi kısaca özet, Ankara ne zaman başkent oldu bilgi verelim.

Ankara’nın Başkent Oluşu

13 Ekim 1923 Ankara’nın başkent oluşu tarihidir, Ankara ne zaman başkent oldu, kurtuluş savaşı Ankara’nın başkent oluşu.

Mondros Ateşkes Antlaşması yapılmasının akabininde VI. Mehmet Mustafa Kemal Atatürk’ü 9. Ordu Müfettişliğine atamıştı. Bu olay 30 Nisan 1919’da olmuştu. Bilindiği gibi daha sonra Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Çıkarken yanında Refet Bey, Kazım Bey, Mehmet Arif Bey ve Hüsrev Bey vardı. İstanbul Hükümeti ile Amasya Protokolü imzalandı ve Havza, Amasya genelgeleri ile Sivas, Erzurum Kongreleri yapıldı.

Protokol uyarınca Meclis-i Mebusan tekrar açıldı. 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geçen Atatürk’ün amacı meclis uygulamalarına göz kulak olmaktı. Ankara’da demir yolu bulunması ve İtilaf Devletlerinin burada varlığının bulunmaması Atatürk’ün Ankara’ya gidişinde önemli sebeplerdir. Ayrıca merkezi bir bölge olması ve Batı Cephesi’ne herhangi bir müdahale gerektiğinde ulaşılabilir olması da diğer etkenler arasında sayılabilir. Misakı milli, söz konusu mecliste 28 Ocak 1920’de oy çokluğu değil oy birliği ile kabul edildi. Bunu duyan İtilaf Devletleri İstanbul’u işgal edip meclisi kapattı. Ankara’da olağanüstü bir meclisin açılacağı haberi Atatürk tarafından 19 Mart 1920’de illere ve kolordu komutanlıklarına bir genelde ile duyuruldu. 23 Nisan 1920’de TBMM açıldı ve hükümet kurulmuş oldu. Buradaki vekiller 19 Mart ve 23 Nisan tarihleri arasında seçimi yapılmış vekiller idi. Daha sonra tüm Kurtuluş Savaşı bu meclis elinden yürütüldü ve savaş kazanılıp Lozan Barış Antlaşması imzalandıktan sonra yeni bir seçim ile yerini II. TBMM’ye bıraktı. Bu meclise İnkılap meclisi de denmektedir çünkü savaş sonrası inkılaplar bu meclis elinden yürütülmüştür. 13 Ekim 1923‘te ise Ankara bu inkılap meclisi tarafınca yeni devletin başkenti ilan edilmiştir.

Ankara ne zaman başkent olmuştur konusunda düşüncelerinizi sizler de paylaşabilirsiniz, aşağıdan yazın.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.