Anadolu Selçuklu Mimari Eserleri

Anadolu Selçuklu Mimari Eserleri Nelerdir?
Anadolu Selçukluları devlet topraklarının bir çok yerinde cami, han, kervansaray, imaret, köprü, çeşme ve medreseler inşa ettirdiler. Beyşehir’de bulunan Eşrefoğlu Camisi (1296), Anadolu Selçuklu mimarisine ait izler barındıran en mühim yaptılardandır. Ağaçtan direklerin üstüne inşa edilen, içi çini mozaik ve ağaç oyma motiflerle düzenlenen camilerin başka örnekleri de bulunur.

Anadolu Selçuklu hükümdarları şerefine inşa edilen kervansaraylar “Sultan Han” veya “Han” adıyla bilinirdi. Bu devirdeki dini oluşumlar çoğunlukla ufak büyüklüklerde olmasına rağmen, hanlar çok kocaman ve görkemli yapılardı. Bir yandan hükümdarın da görkemini yansıtırlardı.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin mimari yapıtları nelerdir?
Anadolu Selçuklu mimarisinin şimdiki zamana kalan en temek eserleri arasında, Konya’da Alâeddin Camii, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Niğde’de Alaeddin Camii, Ankara  Aslanhane Camisi, Kayseri’de Huand Hatun Camii ve Külliyesi, Afyonkarahisar Ulucami, Erzurum’da bulunan Çifte Minareli Medrese, Sivas’da Gök Medrese, Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese, Kırşehir Melik Gazi Kümbeti,Tercan’da Mama Hatun Türbesi, Ahlat’da Ulu Kümbet ve Çifte Kümbetler ile Nevşehir’de (Tuzköy camii, Kızılkaya camii) ve diğer eserler (Nevşehir Kalesi v.b.) sayılabilir ve bu eserler gibi daha bir çok örnek bulunur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.