Alevilik-Bektaşilik Hakkında Bilgi Kısaca

Bu yazımızda Alevilik – Bektaşilik hakkında bilgi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Alevilik ve Bektaşilik, günümüzde İslam dininden farklı birer tarikat, yol, düstur ya da ideoloji olarak adlandırılan kavramlardır. Hazreti Ali’ye bağlılıklarını bildiren kişilerin, Ali’yi çok seven ve takip eden kişiler olarak Alevi ismini almaları bu ideolojinin kurulmasında ve isimlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Alevilik, İslam değerler kültüründen bazı örnekler de taşır.

Bektaşilik, Hacı Bektaşi Veli’nin kurduğu tarikatın devamı niteliğinde olarak bilinse de Alevilik ile bağdaştırılarak farklı bir tarikat manzumesi içinde kendine yer bulmaya çalışmaktadır. Bu nedenle Alevilik ve Bektaşilik aynı olarak değerlendirilmekte ve din hiyerarşisi içinde kendi müesseselerini tesis etmektedir.

16 yorum

  1. Bu açıklama tamamen boş dur.orda Alevilik islamın bazı örneklerini almıştır diyemezsin. Çünkü alevilik örnek almaz islamın özüdür. Bu açıklama Aleviliğin islam değilmişgibi açıklamışlar bunu kaldırmak gereklidir.Okuyanlara Saygılarımla

  2. Kim yazdıysa sağ olsun. hazırlayanın ellerine sağlık tam istediğim gibi olmuş alevilik hakkında bilgi kısa ve öz, ödevim bitti, yayında yapımda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. :)

  3. Alevilik ve Bektaşilik, günümüzde İslam dininden farklı birer tarikat, yol, düstur ya da ideoloji olarak adlandırılan kavramlardır. Hazreti Ali’ye bağlılıklarını bildiren kişilerin, Ali’yi çok seven ve takip eden kişiler olarak Alevi ismini almaları bu ideolojinin kurulmasında ve isimlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Alevilik, İslam değerler kültüründen bazı örnekler de taşır.

    Bektaşilik, Hacı Bektaşi Veli’nin kurduğu tarikatın devamı niteliğinde olarak bilinse de Alevilik ile bağdaştırılarak farklı bir tarikat manzumesi içinde kendine yer bulmaya çalışmaktadır. Bu nedenle Alevilik ve Bektaşilik aynı olarak değerlendirilmekte ve din hiyerarşisi içinde kendi müesseselerini tesis etmektedir.

  4. Alevilik ve Bektaşilik, günümüzde İslam dininden farklı birer tarikat, yol, düstur ya da ideoloji olarak adlandırılan kavramlardır. Hazreti Ali’ye bağlılıklarını bildiren kişilerin, Ali’yi çok seven ve takip eden kişiler olarak Alevi ismini almaları bu ideolojinin kurulmasında ve isimlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Alevilik, İslam değerler kültüründen bazı örnekler de taşır. Bektaşilik, Hacı Bektaşi Veli’nin kurduğu tarikatın devamı niteliğinde olarak bilinse de Alevilik ile bağdaştırılarak farklı bir tarikat manzumesi içinde kendine yer bulmaya çalışmaktadır. Bu nedenle Alevilik ve Bektaşilik aynı olarak değerlendirilmekte ve din hiyerarşisi içinde kendi müesseselerini tesis etmektedir. Alevilik din değildir, İslam ile de ilgisi yoktur.

  5. Alevilik – Bektaşilik hakkında benim bildiklerim şöyle; bu düşünceler kültürümüzde önemli etkileri olan tasavvufi bir yorumlardır. Bektaşilik düşüncesinin öncüsü Hacı Bektaş-ı Veli; Allah sevgisi ve güzel ahlakı esas alan öğretilerini Anadolu’da yaygınlaştırmıştır. Alevilik günümüze daha çok sözlü kaynaktan ulaşmıştır. Sözlü gelenek nesilden nesile aktarılan bilgi ve uygulamalar ile dedelerin günümüze ulaştırdığı bilgilerdir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.