ALES Nedir Kimler Girebilir

ÖSYM ALES Nedir Kimler Girebilir, ALES’e Kimler Girebilir

ALES Nedir?

Birkaç yıl önce LES adıyla yapılan sınav ALES olarak değiştirildi. Akademik ve Lisansüstü Eğitim Sınavı yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi, okutmanlık, öğretim görevlisi kadrolarına başvurmak, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olabilmek için girilen bir sınav türüdür.

ales nedir

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için ALES’den yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almış olmak gerekir. Bunun dışında üniversitelerde çalışmak isteyenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre diğer gerekli şartları taşımaları gerekmektedir. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı kazanarak araştırma görevlisi olmak isteyen adaylarda ALES puan şartı aranmaz.

Tüm üniversiteler yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci kabul etmek için diploma notu ve yabancı dil sınav puanının yanı sıra ALES puanına göre de öğrenci alımı yapmaktadır. Akademik kariyer başlangıcı için yüksek lisans ve doktora derecelerini elde etmek zorunlu olduğu için akademik alanda çalışmak isteyen kişilerin öncelikle ALES’ten baraj puanı geçip sonra yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Yüksek lisansa başvuru için taban puan 55, doktoraya başvuru için taban puan 70’dir. Genellikle alımlarda ALES puanının yüzde ellisi alınmaktadır.

Üniversiteler öğretim elemanı yetiştirmek amacıyla bazı öğrencilerini yurtdışında eğitime gönderebilir. Bu durumlarda başvuran öğrencilerin ALES puanına göre değerlendirme yapılır. Yani lisansüstü eğitimini yurtdışında tamamlamak isteyenler de bu sınava girmek zorundadır.

Bazı devlet kurumları yurtdışında lisansüstü eğitim gören öğrencilere karşılıksız burslar verirken ALES sınav sonuçlarına göre işlem yapmaktadır. Bu nedenle yurtdışında eğitim görürken Türkiye’deki kamu kurumlarından burs alarak öğrenimlerini daha kolay tamamlamak isteyen öğrenciler de ALES’e girmek ve yüksek bir puan almak zorundadır.

ALES yılda iki kere yapılır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan sınavın geçerlilik süresi iki yıldır. Güz dönemi sınavı Kasım ayında, bahar dönemi sınavı nisan ayında yapılır. Başvurular sınavdan bir ay önce ÖSYM sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Lisans programının son sınıfında olan öğrenciler, lisansı bitirmiş öğrenciler ve denklik belgesini ibraz etmek şartıyla yurtdışında eğitim görmüş öğrenciler ALES’e başvurabilir.

ALES’de baraj puan 55’tir. Ancak üniversiteler lisansüstü öğrencisi kabul ederken veya araştırma görevlisi kadrolarına eleman ararken bu barajın çok çok üstünde bir puan almış olan adaylara öncelik tanır. Bu yüzden bir lisans öğrencisinin istediği üniversitede araştırma görevlisi veya lisansüstü öğrencisi olabilmek için en az 80 puan almış olması gerekir.

ALES’de 80 sayısal ve 80 sözel olmak üzere toplam 160 soru bulunmaktadır. Eskiden sayısal ve sözel bölümleri aynı gün içinde iki oturum şeklinde düzenleniyor ve ayrı kitapçıklar veriliyordu. 2008’den sonra yapılan ALES’lerde tek oturumda tek kitapçık ve 180 dakika sınav süresi üzerinden sınavlar yapılmaya başlandı. Ayrıca sayısal bölümü Sayısal 1-2 olarak ayrıldı. Bu bölümlerden sayısal 1’in puanı 2’den daha fazla olacak şekilde belirlendi.

ALES Nedir ALES sınavına kimler girebilir kısaca bilgi verdik.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.