Akım Nedir Çeşitleri

akım-nedirİletken bir maddeden ya da elektriği alan bir maddeden birim zaman dilimi içinde geçen elektrik yükü miktarına veya elektron sayısına “Akım” adı verilir. Elektronların hareket etmesi sonucunda akım meydana gelir.

Akımın iki farklı özelliklerde bulunan iki çeşidi vardır;

1- DOĞRU AKIM

Yönü ve şiddeti zaman içinde değişmeyen akıma “Doğru akım” adı verilir. En kullanılır doğru akım kaynağı sabit çıkış verebilen akımdır. Bu nedenle de doğada en kullanışlı doğru akım olarak pilleri gösterebiliriz.

Doğru Akımın Kullanım Alanları:

  • Elektro mıknatıslarda,
  • Elektrikli ulaşım araçlarında,
  • Haberleşme cihazlarında,
  • Bazı elektrik ile çalışan motorlarda doğru akım kullanılmaktadır.

2- ALTERNATİF AKIM

Zaman karşısında yönü ve şiddeti değişebilen akım türüne “Alternatif akım” adı verilir. Alternatif akım genel olarak yüksek güç kaynağı ile çalışan elektrik devrelerinin kumandalarının üretiminde ve yüksek güçlü elektrik motorlarını sürmek için tercih edilmektedir.

Evlerimizde kullanılan ev tesisatı da aynı zamanda alternatif akım ile çalışan elektrik gücüdür. Evlerimizde alternatif akım kullanılmasının nedeni ise; alternatif akımın doğu akıma göre iletken ile akımı daha kolay ve kayıpsız taşıyor olmasıdır. Ayrıca evlerimizde sürekli kullandığımız buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazlar alternatif akım ile çalışır ancak bununla birlikte yine televizyon bilgisayar, video oynatıcı gibi elektronik cihazlar prizden gelen alternatif akımlı kaynağı güç ünitelerinde doğru akıma çevirerek çalışmaktadır.

Alternatif Akımın Kullanım Alanları:

  • Elektrik üretilen barajlarda, termik santrallerde, hidroelektrik santrallerde,
  • Şehirler arası elektrik taşıması yapılan bölümlerde,
  • Doğru akım kullanmaya gerek duyulmayan alanlarda alternatif akım tercih edilmektedir.

Akım Nedir ve Çeşitleri Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.