AIDS Hakkında Bilgi

Herkesin bilmesi gereken AİDS hakkında bilgiler vereceğiz. AİDS nasıl bulaşır, AİDS belirtileri nelerdir gelin inceleyelim.

AIDS Nasıl Bir Hastalıktır?

HIV adlı virüsle yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs vücuda girdiği andan itibaren görevi zararlı mikrop ve bakterilere karşı vücudu korumak olan bağışıklık sistemini çökertir. Aslında insan sanıldığının aksine HIV virüsü yüzünden ölmez. HIV virüsü insanın direncini kırdığı için ileriki zamanlarda insanın yakalandığı en küçük bir grip hastalığı bile onun ölümüne neden olabilir. Bu hastalığın net bir tedavisi bulunamamıştır. Araştırmalar günümüzde bile devam etmektedir. Erken teşhis durumunda AZT, DDI gibi ilaçlar etkili olmaktadır.

aids

AİDS Belirtileri

Hastalık vücuda bulaştıktan sonra asıl etkilerini 5-10 yıl arasında göstermeye başlar. Bu zamana kadar vücutta sinsice yayılan virüs bağışıklık sistemini gizlice çökertmeye başlar. Birkaç yıl sonra insan küçük hastalıklara karşı bile dirençsiz hale gelir. Bunun sonucunda tesadüfen doktora gitmesiyle veya yapılan kapsamlı kan testleri sonucunda kanında bu virüsü varlığı tespit edilebilirse farkına varılabilir. Ancak birkaç yıl sonra farkına varılan bu virüs için tedavi çok zor hatta imkansız olabilmektedir.

HIV virüsü yıllar içinde bütün hücrelere bulaşarak ve CD4T isimli kan hücreleri yoluyla vücudun her yanına yayılır. Bunun sonucunda ender görülen bazı cilt hastalıkları meydana gelebilmektedir. Lenf bezinde büyüme, verem, iştahsızlık gibi nedenler de zamanla bu virüsün vücutta yayılması sonucu oluşabilecek hastalıklardandır. İç organ yaralanmaları, iştahsızlık gibi hastalıklar oluşabilir. Kişide yukarıdaki belirtilerin birkaçı aynı anda görülürse AIDS riskinden söz edilebilir. İşte bu nedenlerle AIDS hastalığının varlığı uzun zaman fark edilmeyebilir. Kişide yapılacak ANTI-HIV testi pozitif çıkarsa AIDS hastalığının varlığından söz edilebilir.

HIV virüsü kan, cinsel ilişki ve anneden bebeğe bulaşabilecek şekilde üç türlü insanlara geçebilir. AIDS’li bir hastanın kanının çeşitli nedenlerden dolayı sağlıklı bir kişinin kanına bulaşması (kan nakli, aynı şırınga veya iğnenin farklı kişilerce kullanılması gibi nedenlerden kaynaklanabilir) sonucu başka kişilere de bu virüs geçebilir.

Anneden çocuğa doğum ve emzirme gibi yollarla bulaşabilir. Virüsün doğum yoluyla çocuğa geçme ihtimali %30’dur. Emzirme yöntemiyle virüsün bulaşma ihtimali daha yüksek olduğu için AIDS’li annelerin çocuklarını emzirmeleri kesinlikle önerilmemektedir.

Cinsel ilişki sırasında vajina, penis veya anüs boşluğundan vücuda giren virüs kişilere bulaşabilir. Bunun dışında cinsel ilişkiyle birlikte bel soğukluğu, frengi ve sarılık hastalıkları da bulaşabilmektedir.

Bunlar dışında HIV virüsü diğer solunum yoluyla bulaşan hastalıklar gibi aynı odada bulunma, aynı eşyayı kullanma gibi nedenlerle başka kişilere bulaşmamaktadır. Yiyecek, tabak, çatal kullanımı, el sıkışma, öpüşme gibi durumlarla da bulaşmaz. Sanıldığının aksine sivrisinek ısırmasından da başkalarına geçmez. Hayvanlardan insanlara HIV virüsü bulaşmaz.

AIDS’den korunmak için kontrolsüz kan nakillerinin yapılmaması, iğne ve şırıngaların tek sefer kullanılması gerekir. Özellikle kan nakillerinde yapılacak testlerde kesinlikle HIV+ çıkması durumunda başka kişiler kan nakli yapılmaması gerekir. Bunun yanında AIDS’li kişilerin kullandığı jilet, tıraş makinesi, akupunktur gibi iğnelerin de başkaları tarafından kullanılması tehlike yaratabilir. HIV testi pozitif çıkanlar kesinlikle kan veremez.

Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında kondom kullanarak korunmak veya mümkünse AIDS hastası olan kişilerin cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Başkalarının iç çamaşırını kullanmak da HIV virüsünün bulaşmasına neden olabilir.

HIV virüsü vücuda girdiğinde erken tanıda bile hayat boyunca vücutta kalır. Dış müdahale ve ilaçlarla ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. HIV testine ELİSA denilmektedir. Yapılan test sonucunda vücutta HIV virüsüne karşı antikorlar ulaşmaya başlarsa ELİSA testi pozitif çıkar. Yani bu, insanın vücudunda HIV virüsünün varlığının kanıtıdır.

AİDS Virüsünün Öldürülmesi

Havayla temas eden HIV virüsü birkaç saat içinde kendiliğinden ölür. Kuru kanda da virüs aynı sürede ölmektedir. HIV virüsünün bulaştığı, havlu, jilet gibi maddelerin 60 derece suda yarım saat yıkanmasıyla da virüs öldürülebilir.

Çamaşır suyunda bulunan hipoklorit etken maddesi virüsü öldürebilir. Çamaşır suyu kullanılarak yıkanılan elbiselerde HIV virüsü yaşayamaz. HIV virüsü deriye yapışırsa birkaç defa yoğun köpüklü suyla vücut yıkandığında da virüs öldürülebilir.

Bacteranios D, Buraton 10F, Cidex, Gıgasept, Lysetol V, Presept, Steranios, Virkon’dur. Daha çok hastanelerde kullanılmak üzere üretilmiş olan bu maddelerin kullanımları prospektüslerinde yazılıdır. Ultra viole ışınları deri üzerindeki virüsü öldürse de deri altında bulunan virüse etki edemez.

AİDS Hakkında Bilgi ve AİDS Hastalığı Hakkında Sorularınızı Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.