Ağız ve Diş Sağlığının Korunması İçin Yapılması Gerekenler

Ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapmalıyız, ağız ve diş sağlığının korunmasının önemi

Ağız ve dişlerimizin daima sağlıklı olmasını istiyor isek belli başlı şeylerde bir düzen oturtmalıyız. Örneğin; dişlerimizi sabah kahvaltısı sonrası ve yatmadan önce olmak üzere 2 kere hiç istisnasız fırçalamalıyız. Günde bir kez diş fırçamızın erişemediği noktalar diş ipiyle yemek artığı bırakmamak amacıyla temizlenmelidir. Kendimize yumuşak ve ağzımıza göre boylarda seçmeliyiz ve 3 yılda bir kere mutlaka değiştirmeliyiz.

Dişlerde  çürük oluşumunu yok etmek diş temizliğinden, beslenme şeklinden ve ek flor alımından geçer. Flor, içme suyuna eklenerek, doktorun dişlere sürmesiyle veya hapı alınarak vücuda sağlanır. Kalsiyum, fosfor, flor mineralleri ve A, C ve D vitaminleri dişlerin sağlığı ve çürük oluşmaması için hayat arz eder. Diş sağlığını olumsuz etkileyen etkenlerden diğerleri; kola, gazoz benzeri asit içeren içeceklerin içilmesi ve sert kabuğa sahip yemişlerin dişler yardımıyla kırılmasıdır. Bunlardan mutlaka uzak durmalıyız ve en az yılda 2 kez diş hekimine gidilmek suretiyle ağız ve diş sağlığı kontrolleri sağlanmalıdır.

Dişler, diş ile dişetinin kesiştiği noktadan dişe doğru kısa ve yumuşak uygulamalar halinde iç ve dış kısımları en az iki dakika süreyle fırçalanmalıdır. Dilimizi de bakterilerden arındırmak amacıyla 30 saniye fırçalanmalıdır. Fırçalama sonunda ağız su ile yıkanmalıdır. Diş ipliği, yaklaşık kırk cm’lik diş ipi alarak, ipliğin büyük bir bölümünü orta parmaklarınızın çevresine sarın ve kullanmak için dört veya beş santimetrelik ipi açıkta bırakın. Baş parmak ve işaret parmakları arasında gerili tutarak, dişleriniz arasında nazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin. Bu şekilde dişler arasındaki artıklar çıkacaktır.

Ağız ve diş sağlığının korunması için yapılması gerekenler hakkında yorumlarınızı aşağıdan hemen yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.