8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Kabotaj Kanunu Cevapları Top Yayınları 50

8. Sınıf İnkılap Tarihi Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları Sayfa 50 4. Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Kabotaj Kanunu Etkinlik Soruları ve Cevapları

Kabotaj Kanunu etkinlik sayfasında Türk denizciliğinde önemli bir dönüm noktası olan Kabotaj Kanununu çıkarımlar yaparak kavramış olacaksınız.

KABOTAJ KANUNU

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 50 Cevabı

“En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.”
Mustafa Kemal Atatürk
(Kocatürk, 1999: 181)

Kabotaj Kanunu’nu bağımsızlık ve Türk denizciliğinin gelişmesi açısından değerlendiriniz. Aşağıdaki bölümlere uygun tanımlamaları yapınız.

Kabotaj: 

  • Cevap: Cumhuriyetin ilanından önce deniz ticareti gayrimüslimlerin elindeydi. 1 Temmuz 1926 Kabotaj Kanunu ile Türk kıyılarındaki deniz hakimiyeti Türklere geçmiştir.

Osmanlı Devleti Döneminde Kabotaj Hakkının Kullanılması:

  • CevapKabotaj Kanunu Mustafa Kemal’in dediklerini destekler nitelikte denizde Türk milletinin üstünlük sağlamasına ortam hazırlamıştır. Böylece Türkler deniz gücünü daha üstün bir şekilde kullanmaya başlamıştır.

Kabotaj Kanununun (1 Temmuz 1926) Millî Egemenlik ve Türk Denizciliği Açısından Önemi:

  • Cevap: 1 Temmuz 1926 Kabotaj Kanunu sayesinde Türklerin deniz üzerindeki hakimiyeti sağlanmıştır ve böylece Türk deniz sularında milli egemenlik sağlanarak Türk denizciliğinde başarılar peş peşe gelmiştir.

23 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.