8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Atatürkçü Düşünce Sisteminin Temel Esasları Cevapları Top Yayınları 91

8. Sınıf İnkılap Tarihi Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları Sayfa 91 5. Ünite Atatürkçülük Atatürkçü Düşünce Sisteminin Temel Esasları Etkinlik Metni Soruları ve Cevapları

Atatürkçü düşünce sisteminin bir çok esası bulunmaktadır. Bu esaslar aynı zamanda Atatürkçü düşünce sisteminin ayakta kalmasını sağlar. Bu etkinlikte Atatürkçü düşünce sistemini ayakta tutan esasları beyin fırtınası yaparak öğreneceksiniz.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİN TEMEL ESASLARI

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 91 Cevabı

Aşağıda Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslar ve bu esaslarla ilgili Atatürk’ün görüş ve düşüncelerine yer verilmiştir. Atatürk’e ait görüş ve düşünceleri okuyarak karşısına uygun olan esas ve ilkenin numarasını örnekteki gibi yazınız.

Türkiye Cumhuriyeti yalnız iki şeye güvenir: Biri milletin kararı, diğeri en acı ve zor şartlar içinde dünyanın takdirlerini hakkı ile kazanmaya layık olan ordumuzun kahramanlığı. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 195)

  • Cevap: Milli egemenlik ve bağımsızlık temeline dayanır.

Türkiye halkı; ırksal veya dinsel ve kültürel yönden birleşmiş, bir diğerine karşı karşılıklı hürmet ve fedakârlık hisleriyle dolu ve kaderi, geleceği ve menfaatleri ortak olan bir toplumdur. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 53)

  • Cevap: Milli birlik ve beraberliği esas alır.

Eski devrin boş inançlarından, yabancı fikirlerden, Doğu’dan ve Batı’dan gelebilen tüm etkilerden tamamen uzak, millî karakterimiz ve tarihimizle uyumlu bir kültür kasdediyorum. Kültür, ortamla uyumludur. O ortam, milletin karakteridir. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 297)

  • Cevap: Kaynağı Türk milli kültürüdür.

Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz.
(Genelkurmay Bşk., 1998a: 155)

  • Cevap: Akılcı ve bilimseldir. Laik düşünceye dayanır.

Milletlerarası anlaşmazlıklar, ancak iyi niyetle ve genel çıkarlar adına karşılıklı fedakarlık yolu ile hâlledilebilir. Komşuları ve bütün devletler ile iyi geçinmek, Türkiye siyasetinin esasıdır. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 181 -183)

  • Cevap: Evrensel ve barışçıldır.

Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve yok olma vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası hürriyettir. Yeter ki devlet, hâkimiyetini milletin refahına, mutluluğuna ve vatandaş hürriyetlerinin sağlanmasına kullansın. (Genelkurmay Bşk., 1998b: 11)

  • Cevap: Hak ve özgürlükleri koruyucudur.

Her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanıp varlığımızı koruyarak millet ve memleketin gerçek mutluluğuna çalışmak… Rastgele bitmeyen emeller peşinde milleti uğraştırmamak, zarara uğratmamak… Medeni dünyadan medeni ve insanca muameleyi, karşılıklı dostluğu beklemektir. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 115)

  • Cevap: Hayallere değil, gerçeklere ve somut değerlendirmelere dayanır.

Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını bütün anlam ve görünüşüyle uygar bir toplum hâline ulaştırmaktır. (Genelkurmay Bşk., 1998a: 115)

  • Cevap: Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuştur. Çağdaş uygarlığı temel alır.

5 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.