7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 25, 26 Türkiye’de Nüfus Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları 2. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 25, 26 Türkiye’de Nüfus Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Türkiye yedi coğrafik bölgeye ayrılmış olup her bölgenin birbirinden farklı bir takım özellikleri bulunmaktadır. Ülkemizde 81 il yer almaktadır. Her ilin nüfus yoğunluğu farklıdır. Bu duruma neden olan unsurlar ise şehrin sahip olduğu iş imkanları, yeryüzü şekilleri, iklimi ve bitki örtüsü gibi çok sayıda unsur olmaktadır. Nüfus yoğunluğunun fazla olmasının hem yararları hem yararları hem de zararları bulunmaktadır. Bizler d ebu konuya dair düzenlenen bu etkinliğin cevaplarını bulduğumuzda bu konuyu daha iyi kavramış olacağız.

Türkiye’de Nüfus

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 25 Cevabı

Aşağıda 2016 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfus yoğunluğu en fazla ve en az olan illerimizin nüfus yoğunlukları (km2/kişi) verilmiştir.

  • Cevap:

Bu tablodan yararlanarak nüfus yoğunlukları en fazla ve en az olan illerimizi büyükten küçüğe doğru sıralayan bir sütun grafik hazırlayınız. (Not: Grafikte İstanbul’u göstermeyiniz.)

  • Cevap:

Nüfus yoğunluğu en fazla ve en az olan iki ili seçerek bunların genel coğrafi özelliklerini aşağıdaki gibi bir tabloda defterinizde gösteriniz.

  • Cevap:

KOCAELİ

Yeryüzü şekilleri: Kocaeli  topraklarının büyük bölümünü; özellikle kuzeydeki Kocaeli Yarımadasını kaplayan plato ile, bunun üzerindeki küçük tepeler ve güneydeki Samanlı Dağları oluşturmaktadır.

İklim özellikleri: Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği gösterir. Kışlar kısmen ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve az yağışlı geçer. Kar yağışı toprağın karla örtülü gün sayısı 10 günü geçmez. Senelik yağış miktarı bölgelere göre 768-1153 mm arasında değişir.

Ekonomik Faaliyetler: Kocaeli Türkiye’nin en hızlı gelişen, sanâyileşen bir ilidir. Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük sanayi merkezidir. Gayri sâfî hâsılasında sanayi sektörünün payı % 70’i aşmıştır. Bilhassa imâlât sanayi büyük ölçüde gelişmiştir.

Denize kıyısı var mı?: Güneybatıda İstanbul-Kocaeli sınırı İzmit Körfezi’nin karşı kıyısında Yalova … suların bir bölümü Karadeniz’e, bir bölümü de Marmara Denizi‘ne ulaşır.

ERZİNCAN

Yeryüzü şekilleri: Erzincan yüksek dağlar ve platolarla kaplıdır. Arâzinin % 60’ı dağlık % 26’sı plato, % 5,4’ü yayla ve ancak % 8,6’sı ovalardan ibârettir. Ovası az fakat çok verimlidir. Yüksek dağlarla çevrilidir.

İklim özellikleri: Doğu Anadolu iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında bir geçiş sağlıyan sert kara iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Aralık-mayıs arasında bol kar yağar. Toprak uzun müddet kar altında kalır.

Ekonomik Faaliyetler: Erzincan’ın ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfûsun % 70’i tarım sektöründe çalışır. Mâden ve sanâyi sektörü gelişme hâlindedir. Hayvancılık tarımdan sonra en büyük gelir kaynağıdır.

Denize kıyısı var mı?: Yoktur.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Yukarıdaki bilgilerden hareketle aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan yerlere yazınız.

1. Ülkemizin en yoğun nüfuslu alanları nerelerdir? Neden?

  • Cevap: Marmara Bölgesi’dir. Bu bölgede tarım, sanayi, iş imkanları, sosyal aktivite alanları gelişmiştir.

2. Ülkemizin nüfus yoğunluğu az alanlarının ortak özelliği nedir?

  • Cevap: Yeryüzü şekillerinin engebeli olması ve iş imkanlarının az olması.

3. Yeryüzü şekillerinin nüfusun dağılışında rolü var mıdır? Neden?

  • Cevap: Vardır. İnsanlar yeryüzü şekillerine göre yaşamlarını kurarlar.

4. Bu illerin iklimleriyle nüfus yoğunlukları arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: İklim nüfus yoğunluğu üzerinde önemli bir etki yaratır. İnsanların bir yerleşim yeri seçmeden önce ikliminin kendi yaşantısına uygun olup olmadığını kontrol eder.

5. Ekonomik faaliyetlerin türleri ve çeşitliliği nüfus dağılımını nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ekonomik faaliyetlerin gelişmiş olması bölgenin gelişmiş olmasına neden olur. Bu nedenle nüfus artar.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.