Web sitemize hoşgeldiniz, 20 Eylül 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Türküler Dolusu Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 1. Tema Milli Kültür Sayfa 23,  24, 25, 26, 27 Türküler Dolusu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Her milletin kendine ait bir kültürü vardır ve bu kültür farklılıkları milletlerin kimliğini ortaya koyar. Bizim kültürümüzü yansıtan değerler arasında yer alan türkülerimiz milli kültür ürünleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle her insanın milli kültür ürünümüz olan türkülerimiz ile ilgili bilgi sahibi olması büyük bir öneme sahiptir.

TÜRKÜLER DOLUSU

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 23 Cevabı

Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştirip birer cümlede kullanınız.Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştirip birer cümlede kullanınız.

1. Aklı ermek
2. Toz kondurmamak
3. Alnını karışlamak
4. Bıçak kemiğe dayanmak
5. Tuzu biberi olmak

(5) Bir şeye tat vermek, zevk almak.
(3) Meydan okumak, tehditte bulunmak.
(4) Çekilen sıkıntı eziyet. Artık katlanılmayacak bir duruma, dayanılmayacak hâle gelmek.
() Düzelteyim, onarayım derken berbat etmek.
(2) Bir şeyde ya da bir kimsede herhangi bir kusurun bulunduğunu kabul etmemek, tenkit edici bir söz söyletmemek.
() Ortadan çekilip bulunmaz olmak.
(1) Ne olduğunu anlayabilmek, kavrayabilmek, açıklayabilmek; belli bir beceri gerektiren şeyleri yapabilmek.

  • Cevap:

Aklı ermeyen bir insana kötü davranmamalısın.

Abim bana hiç toz kondurmaz.

Sana laf edecek olanın alnını karışlarım.

O kadar sabrettim ama artık bıçak kemiğe dayandı.

Kavgalar sevginin tuzu biberidir.

2. ETKİNLİK

Aşağıda bulunan her iki metni de noktalama işaretlerine uyarak, vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz. Ardından iki metnin özelliklerini karşılaştırınız, soruları cevaplayınız.

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 24 Cevabı

  • Cevap:

a. Tadına doyum olmaz,
Güzel konuş dilini.
Dilde yanlış yapılmaz,
Türkçe atamın dili.

Türkçenin gelişmesi,
Çok okumaya bağlı.
Yazarken özenmeli,
Hiç yanlış yapmamalı.

b. Dilde Atatürkçülük

Dil düşüncenin temelidir. Dil olmasaydı bilim de kültür de olmazdı. Cumhuriyetin getirdiği yeni kültür değerlerini halka benimsetmek Atatürk’ün önem verdiği konulardan biridir. Bu yüzden ulusal kültürümüzün temeli olan dili, Atatürk’ün en çok üzerinde durduğu en çok kafa yorduğu, en çok gönül verdiği konudur.
Ömer Asım AKSOY

1. Hangi metin dizelerden oluşmuştur?
a.  b.

  • Cevap: a

2. Hangi metinde ritimli sözlerin, uyumlu seslerin kullanımı daha belirgindir?
a.  b.

  • Cevap: a

3. Hangi metinde daha az sözle daha çok şey anlatılmıştır?
a.  b.

  • Cevap: a

4. Hangi metinde duygulara daha çok hitap edilmiştir?
a.  b.

  • Cevap: b

5. Hangi metinde kendi anlamları dışında kullanılarak çağrışımlara yol açan kelimeler bulunmaktadır?
a.  b.

  • Cevap: a

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki dizelerde altı çizilmiş kelime ve kelime gruplarının şiire kazandırdığı anlamı bulunuz ve aşağıya yazınız.

Kirazın derisinin altında kiraz
Narın içinde nar
Benim yüreğimde boylu boyunca Memleketim var.

Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim
Onlarla ağlamış onlarla gülmüşüm
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

  • Cevap: Narın içinde nar derken narın gerçekliğinden bahsetmiştir.
  • Memleketim var derken, memleketinin önemine vurgu yapılmıştır.
  • Gerçeğini derken aranan temel şeyden bahsedilmiştir.
  • Yunmuş yıkanmış dilim derken tecrübe edilen, alışılmış anlamı kazandırılmıştır.

4. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 25 Cevabı

Aşağıdaki dizelerde insana ait hangi özellik “şiirin hası”na verilmiştir?
Şairim
Zifirî karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım 

  • Cevap: Ayak sesi çıkarabilmesi.

Aşağıdaki dörtlükte hangi kelimelerde kişileştirme sanatı yapılmıştır?
DAĞLAR
Çukurova bayramlığın giyerken,
Çıplaklığı üzerinden soyarken,
Şubat ayı kış yelini kovarken,
Cennet dense sana yakışır dağlar.
Karacaoğlan

  • Cevap: Çukurova, Şubat, Dağlar

Aşağıdaki dörtlükte hangi varlık neye benzetilmiştir? Yazınız.
KELEBEK
Beyaz, yeşil, siyah, sarı O incecik kanatları;
Çimende bir menekşeye Açar ipekli şemsiye.
İbrahim Alâettin GÖVSA

  • Cevap: Kelebek şemsiyeye benzetilmiştir.

Aşağıdaki parçadan abartı yapılan bölümü ve mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.
TÜRKİYE
Sabırlı, bağrı yanık insanlar memleketi,
Bulut gibi köpürmüş topraktan bereketi
Pehlivan dağlarında şafaklar büyümüş.
Ve o nehirler: Derilip gür gür gelirler,
Bir şarkı gibi dağdan denize yürümüş.
Attila İLHAN

  • Cevap: bağrı yanık, köpürmüş, büyümüş, yürümüş

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Aşağıdaki bibliyografya örneklerini inceleyerek nokta (.) ve virgülün (,) buradaki kullanımıyla ilgili görevleri yazınız.

Aziz SİVASLIOĞLU, Çocuk Şiirleri, Yıldırım Yayınları, İstanbul, 2003.

  • Cevap: Özel isimleri birbirinden ayırırken.

Gülten DAYIOĞLU, Canberra, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001.

  • Cevap: Özel isimleri birbirinden ayırırken,

Mehmet KAPLAN, Kültür ve Dil, Dergâh Yayınları, İstanbul, 1992.

  • Cevap: Birbirini takip eden farklı kelimelerini ayırırken.

6. ETKİNLİK

Ezberlediğiniz şiirin ve dinlediğiniz türkünün sizde uyandırdığı duygulardan hareketle bir şiir yazınız.

  • Cevap: İnsanlar sevdikleri kişiye. Türkü hediye etmeli.
  • Anlamıyorsa karşısındaki,
  • Bir de konuşmayı denemeli.

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 27 Cevabı

“Okumak” fiili aşağıda farklı kip ekleriyle çekimlenmiştir. Fiile getirilen kip eklerindeki anlam ve zaman özelliklerine dikkat ederek cümlelerdeki boşluklara uygun olan fiili getiriniz.

  • Cevap:

 okumalısın – okur okuyor  – okuyacak  – okuyalım – okudum – okusan

  • Annem her akşam bir hikaye ……okur……. bize.
  • Okumanı hızlandırmak için tatilde kitap ……okumalısın…….
  • Bu masalı birlikte ……okuyalım…….
  • İlkokuldayken Ömer Seyfettin’in bütün hikayelerini …okudum…
  • Çalıkuşu’ nu bitirdikten sonra kardeşim ……okuyor…….
  • Cahit Külebi’nin şiirlerini bir ……okusan…….  ne kadar güzel olduğunu anlayacaksın.
  • Büşra, öğretmenin verdiği masalı ……okuyacak……. odasında.

b) Aşağıdaki fiilleri kiplerine göre gruplayınız.

alırlar – bakıyorum – yürürsün – söylemelisin  – gelse – küçüldü – koşar – bileyim – yaşıyor – anlayacak – bilmez  – geleyim – anlat – sevmişler – oku – dinlemeli – koşacak – belirtse

Bildirme Kipleri

  • Cevap: alırlar – bakıyorum – yürürsün – küçüldü – koşar – yaşıyor – bilmez – sevmişler – koşacak

Dilek Kipleri

  • Cevap: söylemelisin – gelse – bileyim – anlayacak – geleyim – anlat – oku – dinlemeli – belirtse
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları