Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Eylül 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Kış Mevsimi Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 6. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 133, 134, 135, 136, 137, 138 Kış Mevsimi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Türkçe dersi söz konusu olduğunda, pek çok yazı yazımı ve eser incelemesi gerekli olduğundan zaman ve mekan kavramları da bizim için önem taşımaktadır. Yazarlar, genellikle bu kavramlar üzerinde dikkatlice çalışırlar ve okuyucuya bu bilgileri net bir şekilde vermeye çalışırlar. Bu sayede hazırladıkları eserlerin kalitesi artar.

KIŞ MEVSİMİ

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 133 Cevabı

Metinden, anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyiniz. Kelimelerin ve kelime gruplarının anlamlarını önce tahmin ediniz, sonra kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bularak karşılaştırınız. Bunları sözlü olarak birer cümlede kullanınız.

Kelime ve Kelime Grupları

  • Cevap:

Tahminim

  • Cevap:

2. ETKİNLİK

Metinde geçen anahtar kelimeleri bulunuz. Bu kelimelerin niçin anahtar kelime olabileceğini yazınız.

Anahtar Kelimeler

  • Cevap: Kış, haberci, dağ

Nedeni

  • Cevap: Bunlar hikayeyi oluşturan kelimeler

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 134 Cevabı

Okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

  • Cevap: Bir çiftçi, sürekli olarak kışın gelmesinden şikayet ediyor. Bir gün kış, çiftçinin şikayetlerine dayanamayıp ona sesleniyor ve uyarıyor. Bir dahaki sefere gelmeden işaret göndereceğini, işlerini ona göre ayarlamasını söylüyor. Nitekim kış, gelmeden pek çok işaret gönderse de çiftçi anlamıyor, kış geldiğinde yeniden hayıflanmaya, söylenmeye başlıyor. Kış ise artık dayanamayıp gönderdiği işaretleri çiftçiye söylediğinde, çiftçi artık hatanın kendisinde olduğunu anlıyor ve yanlışından dönüyor.

4. ETKİNLİK

Metne yeni başlıklar bulunuz.

  • Cevap: Çiftçi ve kış, Tembel çiftçinin cezası

5. ETKİNLİK

Sizce metnin konusu ve ana fikri nedir? Yazınız.

Metnin Konusu

  • Cevap: Çiftçinin işlerini ağırdan alması ve sonucunda kötü durumlarla karşılaşması

Metnin Ana Fikri

  • Cevap: Bugünün işini yarına bırakma

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 135 Cevabı

Sıra arkadaşınızın konuşmasını aşağıdaki ölçütü kullanarak değerlendiriniz.

  • Cevap:

Değerlendirme Kriterleri Evet Kısmen Hayır 

  • İşitilebilir bir ses tonuyla konuştu mu? ()
  • Konuşurken nefesini ayarlayabildi mi? ()
  • Kelimeleri doğru telaffuz edebildi mi? ()
  • Konuşmasına uygun ifadelerle başladı mı? ()
  • El, kol, yüz hareketlerini uyumlu kullandı mı? ()
  • Sesini metindeki kahramanları çağrıştıracak şekilde kullandı mı? ()
  • Konuşmalarında amaç-sonuç, sebep-sonuç ilişkileri kurdu mu? ()

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dörtlüğü okuyunuz. Kesme işareti (’) hangi amaçla kullanılmış olabilir? Tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: M ve ola sözcüklerinin ayrı şekilde okunması için olabilir.

Yüce dağlar, bir sualim var sana;
Aştı m’ola kömür gözlüm başından
Yanılıp derdime derman katarsın
Dünya sele gitti gözüm yaşından

b) Aşağıdaki cümlelerde ünlem işareti niçin kullanılmış olabilir? Tahminlerinizi yazınız.

O kadar az yemek yiyor ki (!) günde beş ekmek bitiriyor.

  • Cevap: Burada aslında zıt anlam kastediliyor. Yani o kadar az yemek yiyor denilirken, çok yemek yediğine vurgu yapılıyor.

Öyle zayıf ki (!) 120 kilodan fazla.

  • Cevap: Zıt anlam kastedildiğinden dolayı ünlem işareti konulmuş

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 136 Cevabı

a) Aşağıdaki dörtlükte uygun yerlere kesme (‘) işareti getirerek dörtlüğü yeniden yazınız.

  • Cevap:

Kara tren gelmez mıola,
Düdüğünü çalmaz mıola
Gurbet ele yar yolladım,
Mektubunu salmaz mıola

b) Aşağıdaki cümlelerin kelimeleri ayrı yazılmıştır. Ayrı yazılan bu yerlerden uygun olanına kesme ve ünlem işareti getiriniz.

  • Cevap:

Derslerine o kadar çok çalışıyor (!) yedi zayıftan aşağı getirmez.Bunlar okuyacak da adam olacak.

c) Kesme işareti (‘) ve ünlem işaretinin (!) kullanıldığı örnek cümleler yazınız.

  • Cevap:
  • ”İzmir’den İstanbul’a doğru yola koyuldum.”
  • ”Ahmet’ten aldığını Mehmet’e vermiş.”
  • ”Öylesine akıllı ki (!) hiç bir soruyu doğru cevaplayamamış.”

9. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 137 Cevabı

“Kış Mevsimi” adlı metinde ele alınan duygu ve düşünceleri geliştirerek “zaman” konulu bir masal yazınız. Yazmış olduğunuz masalı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde bir karınca varmış. Bu karıncanın bir de ağustos böceği denilen arkadaşı varmış. Karınca, kış için tüm hazırlığını yazdan yaparak harıl harıl çalışırken, ağustos böceği ise ”Nasıl olsa havalar sıcak, ne acelem var” diyerek yan gelip yatarmış. Bir gün, karakış gelmiş çatmış. Ağustos böceği koşmuş arkadaşı karıncanın kapısına. Zorda olduğunu söylese de karınca, yuvasının ağustos böceğini alamayacak kadar küçük olduğunu belirtince ağustos böceği de kışı soğukta, dışarıda geçirmek zorunda kalmış. Bu zorlu şartlar altında yazın gelmesini iple çeken ağustos böceği, bu sefer yazın daha henüz başında hazırlıklarını yapmaya yemin etmiş.

10. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 138 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri uygun birleşik zaman kipleriyle tamamlayınız.

  • Cevap:

Annem, bütün gün benim gelmemi beklerdi
Keşke derslerine zamanında çalışsaydın
Bana bunu alır mutlu oluyorum
Aşırı gürültüden bizi duyamıyordu
Eskiden Ankara’da yaşıyormuş
Yağmur başladığında piknik yapıyormuş
Bize yetişmek için daha erkenden kalkmalıydın

11. ETKİNLİK

“geliyordu, bilmişsem, bakacakmışız, alırmış, okumalıydık, doğuyorsa, gelmişti, yattıysa”

Yukarıdaki fiiller zaman ve kip bakımından birleşik yapılıdır. Bu fiilleri anlam özelliklerine uygun olarak birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:
  • ”Uzun yoldan geliyordu.”
  • ”Bu soruyu bilmişsem, sınavı geçmişimdir.”
  • ”O eve daha sora bakacakmışız.”
  • ”Çok çalışırsam onu bana alırmış.”
  • ”Bu güzel kitabı çok daha önceden okumalıydık.”
  • ”Güneş bu kadar güzel doğuyorsa, kim bilir ne kadar güzel batıyordur.”
  • ”Annesi de onunla gelmişti.”
  • ”Annem yattıysa, biz de yatalım.”
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları