Web sitemize hoşgeldiniz, 20 Kasım 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Bundan Başka Dünya Yok Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 111, 112, 113, 114 Bundan Başka Dünya Yok Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Her insan aynı dünyada yaşam sürer. İnsanların bir arada yaşadığı bu dünyada bazı ortak fikirlerinin olması gerekir. Bu fikirlerin başında da dünyayı korumak ve geliştirmek yer almaktadır. İnsanların dünyayı kötü bir yer yapacak güçleri olduğu gibi daha güzel bir yer yapacak güçleri de bulunmaktadır.

BUNDAN BAŞKA DÜNYA YOK

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 111 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını önce tahmin ediniz, sonra İlköğretim Türkçe Sözlük’ünden bulup yazınız. Tahminlerinizle sözlük anlamını karşılaştırınız.

Cevap:

parçalanmak

  •  Tahminim: Parçalara ayrılmak.
  • Sözlükteki Anlamı: Bir bütünün parça parça olması.

umut

  •  Tahminim: Dileğinin gerçekleşeceğine inanmak.
  • Sözlükteki Anlamı: Olması beklenilen şey.

yasak

  •  Tahminim: Bir şeyin yapılmasının engellenmesi.
  • Sözlükteki Anlamı: Yasal ya da yasal olmayan engel.

hatıra

  •  Tahminim: Başımızdan geçen olaylar.
  • Sözlükteki Anlamı: Anı

ilkel

  •  Tahminim: Bir şeyin ilk hali.
  • Sözlükteki Anlamı: İlk durumda olan, gelişmemiş.

aciz

  •  Tahminim: Acınacak durumda olan.
  • Sözlükteki Anlamı: Güçsüzlük.

tablo

  •  Tahminim: Resimden oluşan sanat eseri.
  • Sözlükteki Anlamı: Bez ya da tahta üzerine yapılan resim.

yama

  •  Tahminim: Eksiklikleri onarmaya yarayan araç.
  • Sözlükteki Anlamı: Yırtık bir yeri onarmaya yarayan parça.

medeniyet

  •  Tahminim: Gelişmişlik.
  • Sözlükteki Anlamı: Uygarlık.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını Deyimler Sözlüğü’nden bularak yazınız. Deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

karşı koymak

  • Anlamları: Herhangi bir şeye karşıt görüşü savunarak harekete geçmek.

içini sevinçle doldurmak

  • Anlamları: Çok sevinçli olmak.

ilikleri ısıtmak

  • Anlamları: Her yerini ısıtmak.

ümidi olmamak

  • Anlamları: Karamsarlığa kapılmak.

iç karartmak

  • Anlamları: Olumsuz düşüncelerle kişiye kötü enerji vermek.

Cümlede kullanımı

  • Cevap: Bugün içim sevinçle doldu.
  • O kadar üşüdüm ki, iliklerim ısınana kadar sıcakta kalacağım.
  • Benim senden hiç ümidim olmamıştı.
  • Kötü sözlerin iç karartmaktan başka bir işe yaramıyor.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 112 Cevabı

Metni en iyi şekilde anlamanızı sağlayan kelimeleri nedenleriyle birlikte yazınız.

Kelimeler

  • Cevap: Parçalanmış umutlar, tarihi hatıralar, bir suda iki defa yıkanılmaz

Nedenleri

  • Cevap: Doğada bazı şeylerin geri dönüşü olmadığını açıklaması.

4. ETKİNLİK

Metindeki örtülü anlamları olan kelime ya da cümlelerden dört tane bularak aşağıya yazınız.

  • Cevap:
  • Elimizde dünya kalmadı.
  • Ne kuş sesi ne insan sesi duyuluyor.
  • Esamesi yok.
  • Kör karanlıklarda bırakılmış.

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 113 Cevabı

“Yetkili biri olsaydınız çevrenin korunması için neler yapardınız?” düşüncelerinizi rapor şeklinde yazınız.

  • Cevap: Yetkili biri olsaydım öncelikle her insanı çevre ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapardım. Bilinçli olmayan bir insanın çevreye yararı değil, zararı dokunur.

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 114 Cevabı

Aşağıdaki tabloda bazı kelimeler ek fiiller ile çekimlenmiştir. Örnekleri inceleyerek tabloyu tamamlayınız.

  • Cevap:
  • Güzeldi – Güzelmiş – Güzelse – Güzeldir
  • Kolaydı – Kolaymış – Kolaysa – Kolaydır
  • Beyazdı – Beyazmış – Beyaz ise – Beyazdır
  • Ufaktı – Ufakmış – Ufak ise – Ufaktır

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki çekimli kelimelerin altına (yanına) isim mi fiil mi olduklarını yazınız.

  • Cevap:

Hayvanlar, tarih boyunca kendilerine krallık etmiş olan aslandan artık bıkmışlardı. (Fiil) Hayvanların çoğu bir değişiklikten yanaydı. (İsim) Bu yüzden seçimi kaplanın kazanması olasılığı büyüktü.(isim) Buna karşılık başkanlık için kaplanı acemi bulan hayvanlar da çoktu. Bakalım kaplan başkanlığı becerebilecek mi, diye kuşkulandılar. (Fiil)  Bu yüzden kaplanın başkan seçileceği de şüpheliydi. (İsim) Aslan da kaplan da seçim için endişe duyuyorlardı. (Fiil) İkisi de kuşkuya kapıldıkları için mandayı övmeye başladılar. (Fiil) 

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki kutucuklarda çekimli kelimeler verilmiştir. Çekimli kelimeler cümlede yüklem görevi üstlenmektedir. Bir cümlenin tamamlanabilmesi için çekimli bir kelimeyle bitirilmesi gerekir. Kutucuktaki kelimelerden yararlanarak cümleleri tamamlayınız.

Cevap:

  • Okuduğum kitap çok …ilginçti…………..
  • Hava kararınca şehrin ışıkları bir bir ………yandı………..
  • Annesinin kucağına bir kedi gibi ………kıvrıldı………..
  • Bu saatlerde deniz hep ……durgundur…………..
  • Nasrettin Hoca bir gün pazara ………gider………..
  • Karadeniz’in en ünlü balığı ………hamsidir………..
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları