Web sitemize hoşgeldiniz, 25 Eylül 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Ben Bir Küçük Kilimim Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 1. Tema Milli Kültür Sayfa 18, 19, 20, 21, 22 Ben Bir Küçük Kilimim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Dünya üzerinde var olan her milletin kendine ait bir kültürü vardır ve bu kültür değeri milletlerin birbirlerinden ayrılmasını sağlamaktadır. Milli kültürü olmayan bir millet, isimsiz bir insan gibidir. Bu nedenle her insanın kendi milletine ait olan kültürünü bilmesi kendisini de tanımasını sağlayacaktır.

BEN BİR KÜÇÜK KİLİMİM

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 18 Cevabı

Aşağıdaki anahtar kelimeler, ünlü seslerin yerine soru işareti konularak yazılmıştır ve karşılarına da anlamları verilmiştir. Verilen anlamlardan yararlanarak anahtar kelimeleri tamamlayınız.

  • Cevap:

R ? N K ….RENK…. Eşya ve cisimlerin aldıkları güneş ışınlarının gözde oluşturdukları duyum.
D ? K ? M ? K ……DİKMEK……. Tezgâhta ipliği çözgü ve atkı durumunda kullanarak kumaş vb. yapmak.
D ? S ? N ……DESEN……. Tahta, gri, kumaş, halı vb. yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, tasvir.
T ? Z G ? H ……TEZGAH……. Üzerinde genellikle el veya küçük makinelerle iş görülen yapım aracı.
K ? L ? M ……KİLİM……. Döşeme, divan gibi yerlere serilen, genellikle desenli kalın kıl veya yün dokuma.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde duyguları ifade eden kelimeleri listeleyiniz. Listelediğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Duygulan İfade Eden Kelimeler

  • Cevap: emek

Cümlelerim

  • Cevap: Emek vererek elde ettiğin her iş çok daha kıymetlidir.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 19 Cevabı

Metne farklı başlıklar bulunuz. Bulduğunuz başlıkları aşağıya yazınız ve yazmış olduğunuz başlıkları arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kilim Olduğuma Bakma, Kilimin Dünyası.

4. ETKİNLİK

Siz de bir kilim dokusaydınız ona hangi şekilleri verir ve onu hangi renge boyardınız? Aşağıya çiziniz ve boyayınız.

  • Cevap: Bir kilim çizmiş olsaydım, hayatımın olmasını hayal ettiğim gibi rengarenk bir kilim olmasını isterdim. Kilime şekil verirken olmak istediğim yerden ilham alırdım.

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 20 Cevabı

Aşağıda, yazım kurallarıyla ilgili örnekler ve açıklamalar verilmiştir. Açıklamaların başında verilen rakamları, açıklamaya uygun olan örneğin başındaki dairenin içine yazarak eşleştiriniz.

Cevap:

  • (9) Pazardan yer elması da alalım.
  • (4) Şenol’a hiç soru sorulmadı.
  • (6) Erzurum’daki öğretmenevini çok beğendim.
  • (8) Eylül ayı gelince kuşlar güneye göç ettiler.
  • (3) Anneannemin bahçesine aslanağzı diktik.
  • (11) Sandalyenin ayağı kırılınca arka üstü yere yuvarlandı.
  • (10) Üzerindeki gece mavisi elbise ona çok yakışmıştı.
  • (5) Kuzeydoğudan esen sert rüzgâr evlerin kiremitlerini uçurdu.
  • (2) Arkadaşı, teklifini reddettiği için onu hiç affetmeyeceğini söyledi.
  • (1) Seninle konuşurken niçin yüzüme bakmıyorsun?
  • (7) Sanatçımızın söyleyeceği şarkı hisarbuselik makamında bestelenmiş.

1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır.1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
2. Et- ve ol- yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine veya ses türemesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
3. Kelimelerden her ikisi veya İkincisi birleşme sırasında benzetme yoluyla anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır.
4. İki veya daha çok birleşik kelimenin birleşmesinden oluşmuş kişi adları, soyadları ve lakapları bitişik yazılır.
5. Ara yönleri belirten kelimeler bitişik yazılır.
6. Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
7. Müzik makam adları bitişik yazılır.
8. Etmek, edilmek, eylemek, kılmak, kılınmak, olmak, dolmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller herhangi bir ses düşmesine veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır.
9. Birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
10. Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır.
11. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde geçen birleşik kelimelerin bazıları yanlış yazılmıştır. Yanlış yazılan kelimeleri bularak doğrularını kelimelerin altına yazınız.

“Fatma, babasıyla alış veriş yapmak için evden çıktı. Karşıya geçmek için alt geçidi kullandı. Markete ulaştı. Marketten bir paket çubuk makarna, bir adet meyvesuyu, üç kilo kurufasülye aldı. Dönerken kitap evine uğrayıp kendine bir hikâye kitabı aldı. Pastaneden de bir kaç tane acıbadem kurabiyesi alıp eve döndü. Annesine marketten aldıklarını teslim etti.”

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Yanlış Yazılan Kelimeler

  • Cevap: alış veriş, meyvesuyu, kurufasülye, bir kaç.

Kelimelerin Doğru Yazılışı

  • Cevap: alışveriş, meyve suyu, kuru fasulye, birkaç.

Kelimelerin Cümlede Kullanımı

  • Cevap:

Dün annemle ev için alışveriş yaptık.

En sevdiğim içecek meyve suyudur.

Ablam kuru fasulye yapmayı bilmiyor.

Birkaç saat sonra eve döneceğim.

7. ETKİNLİK

Araştırdığınız türkünün hikâyesini kendi cümlelerinizle yazınız. Yazınıza uygun bir başlık bulunuz.

  • Cevap: Çarşambayı Sel Aldı

Çarşamba ovasında yaşayan genç bir çocuk sevdalandığı kıza kavuşamamış. Kendi kavuşamadığı gibi kızı başka birine vermişler. Birbirlerini çok seven gençlerin ölümünden sonra bir anda ovayı sel almış. Ahali bunu gökyüzünün gözyaşları olarak değerlendirmiş.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki çekimli fiilleri, anlam ilgilerini dikkate alarak birer cümle içinde kullanınız.

bakıyorum

  • Cevap: Seni dinlerken gözlerinin içine bakıyorum.

dinledi

  • Cevap: Annem ilk defa benim sözümü dinledi.

konuş

  • Cevap: Lütfen benimle bir kez daha konuş!

koşsak

  • Cevap: Koşsak gitsek uzaklara ne güzel olurdu.

başarmış

  • Cevap: Komşumuz büyük işler başarmış.

almalısın

  • Cevap: Bu kitabı almalısın.

tanıyacaksınız

  • Cevap: Buradaki herkesi daha iyi tanıyacaksınız.

söylemiş

  • Cevap: Annem abime olumsuz şeyler söylemiş.

unutulmaz

  • Cevap: Bazı anlar unutulmaz.

oturalım

  • Cevap: Gel şuraya oturalım.

9. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 22 Cevabı

Aşağıdaki parçada çekimli fiilleri belirleyerek altlarını çiziniz.

  • Cevap:

Kocaman sert bir yağmur damlası alnına çarptı. Sonra daha sıkı, dolu benzeri taneler ardı ardına, yan yana, tarak dişi sıklığında düşmeye koyuldular. Bir yandan boşanıyor, bir yandan saniyede bir şimşek çakıyor, peşinden gök gürültüsü kovalıyordu onu.

Sonra birden yukarılarda tüyleri diken diken eden bir gümbürtü koptu. Tüm yeşillikleri yere yatıran güçlü soğuk akımı başladı dağın tepelerine doğru. Sonra küçük küçük derecikler akmaya başladı yokuş aşağı. Taşlar, topaçlar, dallar, yeşiller, kozalaklar, köklenmiş çiğdemler, deste deste papatyalar bu kara renkli suların içinde bata çıka düşüyorlardı aşağılara.

Sular öylesine arttı çoğaldı, öylesine çoğaldı büyüdü ki artık evin arka duvarına çarparak ikiye bölünen sular selce haykırır olmuştu. Önüne geleni sökerek, kökleyerek, sürükleyerek gümbür gümbür akıyordu sel. İnsanlar olanlar karşısında şaşırmış öylece donakalmalardı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları