Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Kasım 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Ağaç Diyor ki Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 115, 116, 117, 118, 119 Ağaç Diyor ki Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İnsanlar ağaçları korumalı ve geliştirmelidir. Bunun en büyük nedeni canlıların hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan oksijen kaynağı olmalıdır. Temiz bir havada yaşıyorsak ağaçları sevmeli, korumalı ve geliştirmemiz gerekmektedir.

AĞAÇ DİYOR Kİ

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 115 Cevabı

Şiirin sizde uyandırdığı duyguları tek kelimelik ifadelerle dairelerin içine yazınız.

  • Cevap: ağaç sevgisi, ağaçların yararı, koruma duygusu, yardımlaşma.

2. ETKİNLİK

Aşağıda, okuduğunuz şiirde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlam bakımından ilişkili olduğu kelimelerle örnekteki gibi eşleştirip tabloda belirtilen yerlere yazınız. Eşleştirmeyi neye göre yaptığınızı açıklayınız.

  • Cevap:

“çiçek, arı, koku, vızz, ağaç, dal”

  • Anlam yönünden biırbiriyle ilişkili kelimeler: vızz – arı
  • Eşleştirme sebebim:  Arı “vızz” diye ses çıkarmaktadır.

*************************

  • Anlam yönünden biırbiriyle ilişkili kelimeler:
  • Eşleştirme sebebim: çiçek – koku

*************************Çiçeklerin mis gibi kokuları vardır.

*************************

  • Anlam yönünden biırbiriyle ilişkili kelimeler:
  • Eşleştirme sebebim: ağaç – dal

************************* Ağacın dalları bulunmaktadır.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 116 Cevabı

“Ağaç Diyor Ki” adlı metinde mecaz ve kişileştirme söz sanatlarını bularak aşağıya yazınız. Yazdıklarınızın doğruluğunu arkadaşlarınıza ve öğretmeninize sorarak kontrol ediniz.

Mecaz

  • Cevap: Topraklar tüterken, derin yaralar açmak.

Kişileştirme

  • Cevap: kuşların şarkı söylemesi, arıların şen olması ve koşması.

4. ETKİNLİK

“Ağaç Diyor Ki” adlı şiirle ilgili dört soru hazırlayınız ve soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

  • Cevap:
  • Ağaç hangi canlılara yararlı olduğunu söylüyor? İnsanlara, kuşlara ve arılara.
  • Ağaç insanlardan ne yapılmamasını istiyor? Ağaçlara zarar verilmemesini.

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 117 Cevabı

Aşağıda üç noktanın (…) bazı görevleri verilmiştir. I. sütunda bulunan örnek cümlelerle, II. sütunda bulunan kuralları eşleştiriniz.

  • Cevap:

Mustafa dayı…3 Mustafa dayı be!..3
Arabayı p herife doğru sürmeyeArabayı p herife doğru sürmeye başladı.
bir müddet sonra çocuk ağlamaya başladı.
Ona bakacak c…1. adam, dedi.
Onu en son …2.da görmüştüm.

1. Kaba sayıldığı için veya bir başka sebepten ötürü açıklanmak istenmeyen kelime ve bölümlerin yerine konur.
2. Alıntılarda; başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümlerin yerine konur.
3. Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur.

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde anlatılan duygu ve düşüncelerle benzeyen bir anınızı yazınız.

  • Cevap: Ağaçlara zarar veren birini gördüğümde önce ona sinirlenmiş öfkeyle ona doğru koşmaya başlamıştım. Daha sonra belkide bilinçli değildir diye düşündüm. Bir anda sakinleştim ve kendisine doğru olanı anlattım. O da bunu kabul etti ve o günden bu yana ağaçları hep koruyor.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde çekimlenmiş isimleri bulunuz ve bu isimleri aldıkları kip eklerine göre gruplayınız.

Üçüncü grupta bulunmak bir şanstı.
Ferhat ile Şirin hüzünlü bir hikâyedir.
Her iki koyun da çok güzelmiş.
Bu maçı alırsak finaldeyiz.
Küçükken biraz yaramazmışım.
Spor servisinde muhabirdim.
Dalgalar hırçınsa eylül gelmiştir.
Şehirler de insanlar gibidir.
Çok çalışkan bir öğrenciyim.

Öğrenilen Geçmiş Zaman

  • Cevap: güzelmiş, yaramazmışım.

Görülen Geçmiş Zaman

  • Cevap: şanstı, muhabirdim, gibidir.

Şart Kipi

  • Cevap: alırsak.

Geniş Zaman

  • Cevap: hikayedir, finaldeyiz, gelmiştir, öğrenciyim.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki isimleri ek fiilin hikâyesine dili geçmiş ve miş’li geçmiş zamanına ek fiilin şart kipine ve ek fiilin geniş zamanına göre çekimleyiniz ve çekimlediğiniz isimlerle birer cümle kurunuz.

“kirli, heyecanlı, resim, defter, ev, fakir, yalancı, sınav, yeşil, korkak”

  • Cevap:
  • Kirliydi – Kirliymiş -Kirliyse – Kirlidir
  • Heyecanlıydı – Heyecanlıymış – Heyecanlıysa – Heyecanlıdır
  • Resimdi – Resimmiş – Resimse – Resimdir
  • Defterdi – Deftermiş – Defterse – Defterdir
  • Evdi – Evmiş – Evse -Evdir

9. ETKİNLİK

Aşağıda tabloda verilen ek fiil almış isimlerin özelliğini örnekteki gibi işaretleyerek gösteriniz.

Ek fiilin geniş zamanı – Ek fiilin geçmiş zamanı – Ek fiilin şartı

Cevap:

  • başarılıysa (Ek fiilin şartı)
  • adamdı (Ek fiilin geçmiş zamanı)
  • uzakmış (Ek fiilin geniş zamanı)
  • yakındır (Ek fiilin geniş zamanı)
  • öğrenciyim (Ek fiilin geniş zamanı)
  • çalışkansa (Ek fiilin şartı)
  • büyükse ()
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları