Web sitemize hoşgeldiniz, 23 Eylül 2017

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Türküler Dolusu Cevapları Başak Yayınları 237 238 239 240 241 242

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 237, 238, 239, 240, 241, 242 5. Tema Türküler Dolusu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Türküler Dolusu etkinlik metninde hep birlikte hem eğleneceğiz hem de türküler hakkında yepyeni bilgiler edineceğiz.

TÜRKÜLER DOLUSU

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 237 Cevabı

Şiirde geçen ve anlamını bilmediğimiz sözcüklerin anlamlarını sözlükten bakıp karşılarına yazalım. Birkaç sözcük aşağıda verilmiş. Diğerlerini de biz yazalım.

reyha (rayiha)

  • Cevap: Güzel koku

zehir zemberek

  • Cevap: Son derece sert, hakaret dolu

ahvâl

  • Cevap: Durumlar, haller, vaziyetler

2. ETKİNLİK

Şair, aşağıdaki ifadeler yoluyla ne anlatmak istiyor? Ne anladığımızı karşısına yazalım.

Şiirin hasını ayak sesinden tanımak

  • Cevap: Gerçek şiiri bakar bakmaz tanımak

Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim

  • Cevap: Türküler ile beslenmiş dil

Ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz türkülerimiz

  • Cevap: Ana sütü nasıl doğal ve temiz ise türküler de öyledir.

Türkülerde tüter köyümüz, köylümüz, memleketimiz

  • Cevap: Köylerde, köylülerde ve memlekette türkülerin izi hep vardır.

Köy türküleri, dilimizin tuzu biberi

  • Cevap: Dilin içinde türkünün izleri vardır.

Köy türküleri, hilesiz hurdasız, çırılçıplak

  • Cevap: Köy türkülerinde düzeltme ve yanlış yoktur.

Köy türkülerinin kiminin rayihasından geçilmez, kimi zehir zemberek

  • Cevap: Bazı türküler çok güzel kokarken bazı türküler çok acı söyler.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 238 Cevabı

Şiirde kimi dizeler bize köy türkülerinin özelliklerini işaret ediyor. Dizeyi okuyup karşısına köy türkülerinin özelliklerini yazalım.

Şiirden Dizeler

Dizelerden Çıkardığımız Özellik

Ah bu türküler
Ana sütü gibi candan
Ana sütü gibi temiz.

  • Cevap: Anne sütü gibi doğal, temiz ve zararsız

Türkülerde tüter
Köyümüz, köylümüz, memleketimiz

  • Cevap: Memleketin her zerresinde türküler vardır.

Memleket halini onlardan sor
Kitaplarda değil, türkülerde ara Yemen’i
öleni, kalanı, gidip gelmeyeni…
Ben türkülerden aldım haberi.

  • Cevap: Memleketin her halini türküler yansıtır.

Ah bu türküler,
Mis gibi insan kokar, mis gibi toprak
Hilesiz hurdasız, çırılçıplak

  • Cevap: Türküler insanı, doğal toprağı anlatır ve türküleri oluşturanlar belli olmaz.

Ah bu türküler, köy türküleri
Ne düzeni belli, ne yazanı

Altlarında imza yok ama
İçlerinde yürek var.

  • Cevap: Türkülerin yazanı belli olmasa da içlerinde kimin yazdığı belli olur.

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 239 Cevabı

Okuduğumuz şiirden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

Şair, köy türküsü duyunca kendi şairliğinden neden utanmaktadır?

  • Cevap:

Şair, gerçek şiiri, nerede buluyor?

  • Cevap:

Şairin türkülere olan tutkunluğunu hangi dizelerden anlıyoruz?

  • Cevap:

“Kitaplarda değil, türkülerde ara Yemen / Öleni, kalanı, gidip gelmeyeni /
Ben türkülerden aldım haberi.” dizelerinde türkülerin hangi yönüne vurgu yapılmaktadır?

  • Cevap: Türküler geçmişte yaşanan olayları anlatmaktadır.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 240 Cevabı

Şair, şiir boyunca hangi duyguyu öne çıkarmaktadır? Başka bir deyişle şiirin ana duygusu nedir?

  • Cevap: Türkülerin memleketi ve memleket insanını anlattığını öne çıkarmaktadır.

5. ETKİNLİK

Anadolu halkı, aşklarını, üzüntülerini, sevinçlerini; savaşları, zaferleri, yıkımları, şenlikleri; doğumları, ölümleri; kısaca tüm duygularını köy türküleri yoluyla anlatmıştır. Her türkünün bir öyküsü vardır. Tıpkı kilimler gibi… Biz de bir türkü seçelim ve onun öyküsünü araştıralım. Araştırmamızı sunalım.

ARAŞTIRMA VE SUNUM PLANI

Araştırmamızı, sınıfta arkadaşlarımıza ve öğretmenimize sunacağız. Hazırlık yapalım ve aşağıdaki hususlara dikkat edelim:

  • Araştırmamız için, büyüklerimizden, kütüphaneden ve çevrim içi kaynaklardan yararlanalım.
  • Araştırmamızı sunmak için teknolojiden yararlanalım (Örneğin sunu programı kullanalım ve sunumumuza video, görsel ekleyelim.).
  • Sunumunuzu 10 dakikayı geçmeyecek biçimde planlayalım.
  • Sunumumuz için önceden çalışalım, deneme yapalım (sınıf arkadaşlarımıza nasıl hitap edeceğimiz; hangi cümleleri ve sözcükleri seçeceğimiz; sunuyu nasıl bitireceğimiz vb. konularda).
  • Sunumumuza seçtiğimiz türküyü dinleterek başlayalım.
  • Sunu sonrasında gelen soruları yanıtlayalım.
  • Gelen soruları not alalım ve düşüncelerimizi topladıktan sonra yanıt verelim.

HEMEN İŞE KOYULALIM, SUNUM YAPMAK HAZIRLIK İSTER, EMEK İSTER!

  • Cevap:

6. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 241 Cevabı

Yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıklarını bulmaya devam ediyoruz. Aşağıdaki sözcüklerin Türkçe karşılıklarını grup arkadaşlarımızla bulup, Türkçelerinin geçtiği anlamlı cümleler kuruyoruz. Cümleleri sınıf arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayalım.

Cevap:

Star: Yıldız, ünlü kişi

Download: İndirmek

Transfer: Geçiş

Nick name: Takma isim

Exit: Çıkış

Trend: Son moda

Şov: Gösteri

Driver: Sürücü

İllegal: Yasa dışı

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 242 Cevabı

a) Aşağıdaki metni okuyalım ve altı çizili, kalın yazılmış ve kırmızıya boyanmış sözcüklerle ilgili çizelgeyi inceleyelim.

Dünya bir başka dünyaymış ama o zamanlar. O çağlar günümüzden değişikmiş. Tuz daha tuzlu, şeker daha tatlıymış. Bahar daha çiçekli, yaz daha uzun, daha güneşliymiş. Güz, insanların, hayvanların ve bitkilerin tadına doyamadıkları yumuşak ve rahat bir geçiş gibiymiş. Buğday taneleri bir erik kadar büyük olurmuş. Fındıklar şimdiki cevizlerden de iriymiş. Cevizler ise, o kadar büyük olurmuş ki, ambarların kapısından bile zor sığarlarmış. Yerelması karpuz kadar; gökkuşağı uçsuz bucaksızmış. Devekuşu ne kadar uzunmuş, düşünün artık.

b) Masalın devamı niteliğinde birkaç cümle de biz yazalım. Yazarken aşağıdaki kutulara kendi yazdığımız kısımdan seçtiğimiz basit, birleşik ve türemiş sözcükleri aktaralım.

  • Cevap:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları