Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Eylül 2017

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 3. Tema Değerlendirme Cevapları Başak Yayınları 137 138 139 140

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 137, 138, 139, 140 3. Tema Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bu etkinlikte 3. Tema olan Biz ve Değerlerimiz temasında öğrendiğimiz bilgileri pekiştirerek eksiklerimizi gidereceğiz.

TEMA DEĞERLENDİRME

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 137 Cevabı

A. Aşağıdaki metni okuyup verilen soruları yanıtlayınız.

Metinde yazarın anlattıkları gerçek midir? Yoksa gerçekmiş gibi mi kurgulanmıştır?

  • Cevap:

Bunu nasıl anlarız?

  • Cevap:

Gerçek öykülerle, yazarların kurguladığı öyküleri nasıl ayırt ederiz?

  • Cevap:

Öyküde anlatılanların kurgu olduğunu metindeki hangi ifadelerden anlıyoruz?

  • Cevap:

B. Yukarıda verilen metindeki altı çizili sözcüklerin geçtiği cümleleri işaretleyiniz. Cümleleri bir kez daha okuduktan sonra aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. “Değirmen”ler ne işe yarar? Nasıl yerlerdir?

  • Cevap: Un öğütmek için ya da enerji üretmek için kullanılmaktadır.

2. “Kökü kurumak” deyimini hangi durumlarda kullanırız? Örnek verebilir misiniz?

  • Cevap: Bir şeyin tamamen tükenmesi anlamında kullanırız.

3. “Karargâh” ve “ordugâh” sözcükleri neyi çağrıştırmaktadır? Bu sözcüklerdeki “gâh” eki, sözcüklere nasıl bir anlam katmaktadır?

  • Cevap: Orduyu ya da ordunun bulunduğu yeri ifade etmektedir.

4. Tavşanlar, “fundalığa” kaçıştılarsa; fundalık nasıl bir yer olabilir? Funda nedir?

  • Cevap: Bodur ağaçların olduğu maki bitkisi olan bir yerdir.

5. Kurşun rengi, nasıl bir renktir? Hangi renklerin karışımı olabilir? Tarif edebilir misiniz?

  • Cevap: Parlak gri renktir. Siyahın ve beyazın karışımı olabilir.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 138 Cevabı

C. Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Daha sonra bu şiire başlık bulup, bulduğunuz başlığın şiirin içeriği ile uyumunu değerlendiriniz.

  • Cevap:

Ç. Aşağıdaki masala iki cümle daha ekleyiniz. Daha sonra masala eklediğiniz cümlelerde geçen sözcükler üzerinde ek ve kök bilgisi çalışması yapınız.

Bir zamanlar huysuz mu huysuz bir kirpi varmış. En azından orman halkı onun huysuz olduğunu düşünürmüş. Çünkü sürekli surat asar, kiminle karşılaşsa hep yakınır, yanına kim gelirse gelsin hemen tostoparlak olur, kabarır, dikenlerini sivriltirmiş. Bu yüzden de orman halkı onu hiç sevmezmiş ve kirpinin bir ihtiyacı olduğunda yardımına koşmazmış.

  • Cevap: halk-ı, sevmez-miş, kirpi-nin, ihtiyac-ı, yardım-ı-na

D. “Etkili ders çalışma” konulu bir yazma çalışması yapınız. Yazma süreciniz bir haftaya yayılacak. Süreçte şu konularda dikkatli olunuz.

YAZMA SÜRECİ:

• Konuyu belirleyiniz.
• Bu yazıda neyi, hangi görüşü savunacağınızı belirleyiniz (ana fikir).
• Konu hakkında araştırma yapınız (kütüphane ve çevrim içi kaynak tarama).
• Taslak metni oluşturmaya başlayınız.
• Taslak metnin ilk paragrafında amacınızı ifade ediniz.
• Kaynak taramasından elde ettiğiniz bilgileri taslak metinde kullanınız.
• Görüşlerinizi, gerekçeler oluşturarak destekleyiniz.
• Sonuç bölümünde savunduğunuz görüşü vurgulayınız.
• Metne bir başlık belirleyiniz.
• Yazdıklarınızı okuyup, gözden geçiriniz.

  • Cevap:

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 139 Cevabı

E. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya en uygundur?
A. Hiç şüphesiz bu niteliklerin hepsi bir kişide bulunmaz.
B. Böyle çocuklarda dikkat eksikliği görülür.
C. Ancak bir çocuğun kalem tutabilmesi için belli bir yaşa gelmesi gerekir.
D. Okuma, eğitimin temelidir.

  • Cevap: D

2. Yukarıdaki şiirin konusu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilgili olamaz?
A. Sevgi B. Barış C. Üstünlük D. Dostluk

  • Cevap: C

ŞİMDİ
3. Önemli işlerimizi ertelemeyi severiz. Bazılarımızda bu, tembellikten ve ihmalden çok mükemmellik aşkıdır. O işi önemine göre gerekli geniş zamana bırakırız. Yarını bugünden daima daha uygun varsaymaktan doğan bu masumluğun cezası o işin asla yapılamamasıdır.
Yaşadıkça anlarız ki ne yapmak istiyorsak, ne yapabileceksek şimdiden başlamalıyız. Ancak şimdiye hâkimiz. Çünkü hayat birbirinin peşi sıra geçen şimdilerin toplamıdır. Her kaybolan şimdi bir daha gelmemek üzere geçip gitmiştir.
Yukarıdaki metnin türü aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A. Öykü B. Deneme C. Masal D. Makale

  • Cevap: B

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 140 Cevabı

1. Bu kitabı ben de beğendim.
2. Bizim mahallede herkes yardımsever.
3. Arka sokak da kazılacakmış.
4. Dosya arkadaşımda kalmış.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangi ikisinde “de” hâl ekini almış bir sözcük vardır?
A. 1 ve 2 B. 3 ve 4 C. 1 ve 3 D. 2 ve 4

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hâl (durum) eklerinden birini almış bir sözcük yoktur?
A. Ninem, uzun uzun çocukluğunu anlattı.
B. Belediye park yapmak için çalışıyormuş.
C. Kadıncağız aylarca kızından haber alamadı.
D. Ufuk, kiraz ağacının tepesine kadar çıktı.

  • Cevap: B

6. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük hâl eki almıştır?
A. Masayı bahçeye çıkaralım, diyorum.
B. Sanatçının hayatı hakkında pek bilgimiz yok.
C. Ünlü yazarın kitabı 5. baskısını yapacakmış.
D. Yine kalemi kaybolmuş.

  • Cevap: C

7. Aşağıdakilerden hangisinde, çoğul eki cümleye “yaklaşık” anlamı katmıştır?
A. Yarın teyzemlere gidelim.
B. Beyefendiler sizi bekliyorlar.
C. On yaşlarında bir çocuğu arıyormuş.
D. Babam gelince dünyalar benim oldu.

  • Cevap: C
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları