Web sitemize hoşgeldiniz, 19 Kasım 2017

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 1. Tema Dünya ve Çevre Değerlendirme Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları 1. Tema Dünya ve Çevre Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Bir tema üzerinde neler öğrendik, neler yaptık bu yazıda hep birlikte bilgilerimizi kontrol ederek eksiklerimizi gidereceğiz.

TEMA DEĞERLENDİRME 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 41 Cevabı

A. Metni okuyup aşağıda boş bırakılan bölüme özetleyiniz. Özetlemede, metinde yer almayan bilgi ve düşünceleri kullanmamaya dikkat ediniz.

Bir haberleşme aracı olarak kâğıt, kültürlü toplumların en çok faydalandıkları gereçtir. Tarihî çağların başlangıcı olan yazı, kâğıda gelinceye kadar çeşitli gereçler üzerine yazılıyordu. Üzerine yazı yazılan en eski ve dayanıklı gereç taştır. Mezopotamya ve çevresinde yazı gereci olarak kil tabletler yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Tarih boyunca kullanılan başka bir yazı gereci de madenlerdir. Bunlardan pirinç, bakır, kurşun, tunç gibi madenler Ön Asya milletlerinde, Romalılarda, eski Türklerde kullanılmıştır. Kâğıttan önce, kullanılmış bir yazı gereci de ağaçtan yapılmış levhalardır. Tahta levhalar üzerine yazı yazmak, kâğıdın icadından sonra, Avrupa’da on altıncı yüzyılın yarısına kadar devam etmiştir. Oldukça dayanıklı bir madde olan kemik de yazı gereci olarak kullanılmıştır. Bazı çağlarda, ağaç yaprakları üzerine yazı yazıldığı bilinmektedir…

  • CevapÖnemli bir gelişim aracı olan kağıt bir çok evreden geçmiştir. Kağıt bulunmadan önce insanlar yazıyı icat ettikten sonra kil tabletlerin, madenlerin ve ağaç levhaların üzerine yazılıyormuş. Ayrıca eski çağda yaşayan insanlar zaman zaman ağaçların üzerine de yazı yazmışlar.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 42 Cevabı

Çizelgedeki metin parçalarını okuyunuz. Ardından parçaların anlatım biçimini (tartışmacı, açıklayıcı, öyküleyici, betimleyici) bulunuz.

1. Bir eylül sabahı kalktım. Her şey güzeldi. İnsanlar mutluydu. Ta ki o olaya kadar. Şimdi o olayı anlatacağım…Bir eylül sabahı kalktım. Her şey güzeldi. İnsanlar mutluydu. Ta ki o olaya kadar. Şimdi o olayı anlatacağım…

  • Cevap: Açıklayıcı anlatım

2. Bir eylül sabahı sıcak ve rahat yatağımdan zorlukla ve büyük bir çabayla kalktım. Kuşların cıvıltılı ve hoş sesleri kulağıma geliyordu. Güneş son sıcaklarını üzerimize gönderiyordu. …

  • Cevap: Öyküleyici anlatım

3. Okula başlamak için o eylül sabahı neden mi yanlış tarihti? Kanıtlayayım sana. Gerekçelerimi duyunca hak vereceksin…

  • Cevap: Tartışmacı anlatım

4. Eylül sabahları güzeldir. Eylül ayının özelliklerini açıklayalım ve neden bu ayda sabahların güzel olduğunu anlayalım. İlk olarak…

  • Cevap: Betimleyici anlatım

Metindeki boşlukları, uygun bağlama öğeleriyle doldurunuz.Metindeki boşlukları, uygun bağlama öğeleriyle doldurunuz.

  • Cevap:

KEDİ

Kedi için haindir derler. (Yok) yemek yerken gözlerini kaparmış da, kendine edilen iyiliği bilmemek istermiş. Hiç hazzetmem öyle sözlerden. (Çünkü) insanoğlu kediye bir lokma yemek vermeyi büyük bir iyilik sayıp karşılık bekliyor. Biraz (olsun) karşılık beklemeden bir iş görmeye, ettiğiniz iyiliği iyilik saymamaya alışın. Kedi size bağlanacak, minnettar olacak da ne çıkacak? (Onun) oynamasını seyrediyorsunuz; okşuyorsunuz, yumuşa cık tüyleri elinize zevk veriyor. Daha ne istersiniz? Bir de kediden ille bir fayda mı gelecek? (Kedi) hain de değildir, kendini seven insana bağlanır. Bir tanesini söylerler: Yavrulamış, yavruların gözleri açılınca ağzında birer birer getirip hanımının önüne koymuş. Sevgisini daha nasıl göstersin? (Kedi) çok kıskançtır, üzerine ortak gelmesini istemez. Biz, hayvanlar bizi ille büyük görsünler; biz onları sevsek sevmesek (de) onlar bizi saysınlar istiyoruz. Bunlar hep insanın kendini beğenmesinden…
NuruLlah ATAÇ (Düzenlenmiştir.)

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 43 Cevabı

Sınıf arkadaşlarınızla oluşturacağınız küçük gruplarla “insanın doğaya karşı sorumluluğu” konulu bir tartışma etkinliği yapınız. Bu tartışma sırasında aşağıda verilen noktaları göz önünde bulundurunuz:

  • Göz teması kurarak işitilebilir bir ses tonuyla konuşma;
  • Uygun hitap ve nezaket sözcüklerini kullanma;
  • Tonlama ve vurgu kurallarını uygulama;
  • Akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma;
  • Tartışma içinde soru sorma ve yanıtlama;
  • Tartışma akışındaki düşünceleri toparlama ve yeniden ifade etme.

Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Yukarıdaki şekilde “kurmak” sözcüğünün anlam yönünden farklı kullanımları yer almaktadır. Buna göre “kurmak”, hangi kutucukta “hazırlamak” anlamında kullanılmıştır?
A. pembe B. turuncu C. yeşil D. mavi

  • Cevap:

2. “Kurmak” sözcüğü, kutucuklardan hangisinde cümleye “yapmak, inşa etmek” anlamı katmaktadır?
A. pembe B. turuncu C. yeşil D. mavi

  • Cevap:

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 44 Cevabı

3. Aşağidakilerden hangisi “çok telaşlanmak” anlamında kullanılan bir deyimdir?
A. etekleri tutuşmak B. eteğinden ayrılmamak C. el etek çekmek D. etekleri zil çalmak

  • Cevap: A

4. Aşağıdakilerin hangisinde kaynaştırma sesi yoktur?
A. Masayı en güzel yemeklerle donatalım.
B. Yer altı suyu ülkemizin en önemli zenginliğidir.
C. Yazıya geçilmesi ile uygarlık hızlı bir atılım yapmıştır.
D. Bu sene meyve ağaçları bol bol ürün verdi.

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde kaynaştırma sesi kullanılmamıştır?
A. arabası B. yardımcı C. ikişer D. kitabının

  • Cevap: B

6. “Ağaçların toprağa, suya ve güneşe gereksinimi vardır.” tümcesinde kaç tane kaynaştırma sesi kullanılmıştır?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

  • Cevap: A

7. Aşağıdaki sözcüklerin hangisine ünlü ile başlayan ek getirilince araya kaynaştırma sesi getirilir?
A. çeşit B. sepet C. silgi D. kalem

  • Cevap: C

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde “ünsüz benzeşmesi” olmamıştır?
A. çiçekçi B. hukuka C. gökten D. dolapta

  • Cevap: B

9. “-den” eki aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna getirildiğinde “ünsüz benzeşmesi” olur?
A. sınıf B. okul C. bahçe D. ev

  • Cevap: A

10. “ -cı” eki aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna getirildiğinde “ünsüz benzeşmesi” olmaz?
A. çiçek B. süt C. şeker D. kayık

  • Cevap: C
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Anonim dedi ki:

    Valahi cok iyi birseymis

  2. Şeymanur dedi ki:

    Süperr 😊

  3. Çakal dedi ki:

    Lan cevaplar süper

  4. Nurcan dedi ki:

    Bu siteyi yapan kişiye teşeküediyorum

  5. Vxvx dedi ki:

    Site idare eder

  6. kainat dedi ki:

    site güzelmiş merhaba arkadaşlar☺

  7. Ekrem dedi ki:

    Arkadaşlar evvel cevap da hepsi daha ayrıntılı hem de ilk iki sorunun cevabi orada a ve b😂😂☺😅

  8. Abdülmüþalip dedi ki:

    Sayfa 42 b bölümü yanlış. Hocayla yaptık.
    1. Öyküleyici
    2. Betimleyici
    3. Tartışmacı
    4. Açıklayıcı

    1. Yıldız dedi ki:

      Evet yanlış

      1. Ekrem dedi ki:

        👍👍👍👍

        1. Anonim dedi ki:

          Ekremde sen hangi okuldasın

  9. Anonim dedi ki:

    Site güzel

  10. Ranolda dedi ki:

    Cevap bumu lennnnnnn

  11. Hasret dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar ben bu 1.ve2.soruyu bulamadım ya siz buldım

  12. Anonim dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar ben bu 1.ve2.soruyu bulamadım ya siz buldım

  13. Efe dedi ki:

    Bizim hoca 80 yaşında hiç kızmıyo

    1. Anonim dedi ki:

      Bizim kisi interneten bakmayın diyor

      1. İrem dedi ki:

        Bizimki derste cevaplarını açıyo

  14. öykümasal dedi ki:

    10 num 5yıl da süpermiş abisi değilmi veletler

  15. Gamze dedi ki:

    İlk 2 sorunun cevabı A C

    1. Sakinegamze dedi ki:

      Ben her sorunun cevabını istiyorum cevaplarını verebilirmisiniz lütfeeeen acil olsun

  16. Defne dedi ki:

    Bizim hoca internetten bakin diyo bende bakiyom
    Superrr bi site

    1. Anonim dedi ki:

      Site güzel ama bazilari cevaplanması

    2. Anonim dedi ki:

      Site güzel bir sitede cevapları yok o yüzden kötü bir site çok kötü

  17. Anonim dedi ki:

    Cok tesekkurler ya bayildimmmm

  18. Anonim dedi ki:

    ilk iki sorunun veç lan yerin neden cevabı yok

    1. Gamze dedi ki:

      İlk iki sorusunun cevabı C B

      1. dilek dedi ki:

        ilk iki sorunun cevabı A C

      2. Ranolda dedi ki:

        Cevap bumu

        1. İsa dedi ki:

          Süper Aten ben bu siteden çok begendim

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları