Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Kasım 2017

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sanki Caminin Bakım Kılavuzu Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 124 125 126 127

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sanki Caminin Bakım Kılavuzu metni etkinlik sorularını sizin için cevapladık.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çevrenizde ilgi gören ve tarihî değeri olan mimari yapılar var mı? Varsa bunlarla ilgili neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Evet çevremde ilçemizde tarihi eserler, müzeler, mimari yapılar var.  En yakınımızda Çoban Mustafa Paşa Cami var. Bu cami çok haşmetli güzel bir eserdir.  Tarihi çok eskiye dayanır. Bu cami önemli bir mimar olan Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.

2. Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Mimar Sinan, dünyanın en büyük mimarlarından biridir. 29 Mayıs 1489 yılında Kayseri’de doğmuş, 17 Temmuz 1588 yılında, İstanbul’da vefat etmiştir. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler arasındaydı. Sinan, At Meydanı’ndaki saraya verilen çocuklar içinde mimarlığa özendi, vatanın bağlarında ve bahçelerinde su yolları yapmak, kemerler meydana getirmek istedi. Devrinin mahir ustaları mahiyetinde han, çeşme ve türbe inşaatında çalıştı. 1514’te Çaldıran, 1517’de Mısır seferlerine katıldı. Kanunî Sultan Süleyman zamanında yeniçeri oldu ve 1521’de Belgrad, 1522’de Rodos seferinde bulunarak atlı sekban oldu. 1526’da katıldığı Mohaç Meydan Muharebesinden sonra sırası ile acemi oğlanlar yayabaşılığı, kapı yayabaşılığı ve zenberekçibaşılığa yükseldi. 90 küsür yıllık ömrüne sayısız eser sığdırmıştır.Ustalık eseri sayılan Selimiye Camii, 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi. 

1. ETKİNLİK

Öğretmeniniz size “Sanki Caminin Bakım Kılavuzu” adlı metni dinletirken anlamını bilmediğiniz kelimeleri not alınız. Daha sonra not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: Restorasyon: Eski bir yapıda bozulmuş, yıkılmış olan yerleri, bölümleri aslını bozmayacak bir biçimde onarma.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen bazı cümleler aşağıda verilmiştir. Dinlediklerinizden hareketle cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

– Büyük ustanın ……1543………… yılında yaptığı İstanbul’daki ……Şehzadebaşı…….. Camisi’nin 1990’lı yıllardaki restorasyonunda yaşananlar, tüm dünyayı şoke etti.
– Mimarlar ……restore…………………….. konusunda karar veremedi.
– Mimarlar incelemeler sırasında caminin …………kemerlerinde…………. bir …………oyuk………. fark etti.
– Mektubun ……………Mimar Sinan……………… tarafından yazıldığı anlaşıldı.
– Mektubun devamında kemerin nasıl onarılacağını anlatan ………Mimar Sinan…………., ……469…. yıl sonrasına da ışık tutmuş oldu.
– Süleymaniye Camisi’ni kurtaran bu mektup şu anda ……Topkapı……… Sarayı’nda saklanıyor.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Mimar Sinan mektubu niçin yazmıştır?

  • Cevap: Eserlerinin bozulmadan restore edilmesi için yol göstermek amacı ile yazılmıştır.

2. Mimar Sinan Şehzadebaşı Camisi için “Çıraklık eserim” diyor. Bunun sebebi nedir?

  • Cevap: Çünkü ondan sonra daha güzel daha görkemli eserleri olmuştur. 

3. Camiyi restore etmek için bir araya gelen mimarlar restore konusunda niçin karar verememiş olabilirler?

  • Cevap: Zedelenen kemer hakkında hepsinin değişik fikirler ortaya atması sonucu bir karara ulaşılmamış. 

4. Mimar Sinan’ın geleceğe mektup bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Harika bir fikir çok ince bir davranış olarak değerlendiriyorum. 

5. Mimar Sinan’ın yerinde siz olsaydınız caminin restorasyonunu sağlamak için başka nasıl bir yol
izlerdiniz?

  • Cevap: Bir kitap yazıp içine restorasyona dair gizli bilgiler sıkıştırırdım. 

4. ETKİNLİK

a) Dinlediğiniz metinden hareketle bir haber metninin niteliklerinden hangileri aşağıda bulunmaktadır? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

Güncel olaylarla/durumlarla ilgilidir. (X)
İlgi çekicidir. (X)
Yazarının duygu ve düşüncelerini içerir.
5N 1K sorularına cevap verir. (X)
Dili açık ve anlaşılırdır. (X)
Tarafsız bir bakış açısıyla gerçekleri dile getirir.(X)
Uzun ve detaylı bilgiler içerir.

b) Dinlediğiniz haber metninden hareketle 5N 1K sorularına cevap veriniz.

  • Cevap:

Ne? Şehzadebaşı Camisinin restoresi için çalışmak 

Neden? Caminin kemerleri zedelenmiş

Nerede? Şehzadebaşı Cami 

Nasıl? Mimarlar toplanmış tartışarak nasıl yapacaklarına karar vermeye çalışıyorlarmış

Ne zaman? 1990’lı yıllar 

Kim? Mimarlar

c) Yaşadığınız ya da gözlemlediğiniz bir olaydan hareketle haber metni yazınız. Haber metninizde 5N 1K sorularının cevaplarını vermeyi unutmayınız.

  • CevapMuğla’da eşi ile birlikte tatile giden doktor, otelde katıldığı Türk Gecesi’nde Şeyh Şamil Oyunu oynarken beton zemine düşerek yaşamını yitirdi. Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan bir otelde kalan doktor, otelin havuz başındaki Türk Gecesi etkinliğine katıldı. Halay çektikten sonra ‘Şeyh Şamil oyunu’ oynamaya başlayan Turan ortada hızla dönerek oynadığı sırada aniden dengesini kaybederek yere düştü. Doktor, düşme sırasında başını havuz kenarındaki sert zemine çarptı ve kanlar içinde yere yığıldı. Hastaneye kaldırılsa da kurtarılamadı. 
  • Ne: Tatile giden doktorun oyun oynarken düşüp ölmesi 
  • Neden: Islak zeminde dengesini kaybetti 
  • Nasıl: Hızla dönerek oynuyordu
  • Nerede : Muğla’da bir otelde
  • Ne için: Türk gecesinde geleneksel oyunumuzu sergilemek için
  • Kim: Doktor

5. ETKİNLİK

Siz de Mimar Sinan’a cevap olarak bir ileti göndereceğinizi hayal ediniz.

a) İletinizde nelerden bahsederdiniz? Arkadaşlarınızla tartışınız. Öğretmeninizin yönlendirmesi ile beyin fırtınası yapınız.

  • Cevap: Yaptığı eserleri hayranlıkla gezdiğimizi ve büyülendiğimden bahsederdim. 

b) İletinizi aşağıya e-posta şeklinde yazınız.

  • Cevap: Saygı değer Mimar Sinan
  • Keşke günümüzde de yaşasaydınız bazen beton yığını olarak yapılan bu binalara estetik ve kalite katardınız. Çünkü sizin eserleriniz çok büyüleyici İstanbul’u özellikle eşsiz bir yer haline getirmişler. Bunda sizin katkınız çok büyük yani. Size minnettarım. Umarım bende başarılı bir mimar olabilirim. 

c) Yukarıda yazdığınız e-postayı en fazla 140 karakter kullanarak tekrar yazınız.

  • CevapSaygı değer Mimar Sinan
  • Keşke günümüzde de yaşasaydınız bazen beton yığını olarak yapılan bu binalara estetik ve kalite katardınız.

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki örneği inceleyiniz. Örnekten hareketle noktalı virgülün niçin kullanıldığını yazınız.

Mimar Sinan Şehzadebaşı, Süleymaniye, Selimiye Camilerini; Büyük Çekmece, Silivri ve Sokollu
Mehmet Paşa Köprülerini yapmıştır.

  • Cevap: Aynı türden kelimeleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır. 

b) Noktalı virgülün yukarıdaki görevini örneklendiren iki cümle yazınız.

1. Kırtasiyeye gittim ve oradan kendime kağıt, kalem, silgi ve kitap aldım. 

2. Neden bana istediğim yemeği, çorbayı, salatayı ve tatlıyı yapmadın. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları