Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Kasım 2017

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Kitabın Serüveni Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172 173 174 175

5. sınıf Türkçe ders kitabı Kitabın Serüveni metni etkinlik sorularını cevapladık. Yardım almak isteyenler buyurun yazımıza…

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kâğıt ne zaman ve kimler tarafından icat edilmiştir?

  • Cevap: Kağıt, Çinli bir memur tarafından M.S. 150 yıllarında icat edilmiştir.

2. Kâğıdın icadı neden önemlidir? İnsanlık tarihine katkısı nedir?

  • Cevap: Kağıt, yazının ve bilginin gelecek nesillere aktarılmasında kullanılır. Kağıt sayesinde bilgiler ilerler ve dünya medeniyete ulaşır. 

3. Kâğıt nasıl üretilir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap:İlk aşama ağacın kesilmesidir. Kağıdın hammadesi ağaçtır. Ağaç kesilip kütük haline getirilir.

    Kabuğunun soyulması ; Bu kütük iç kısıma zarar vermeden soyulur.

    Hamur Haline Getirme ; Soyulan kütükler öncelikle küçük küçük parçalara ayrılır. Bir öğütücünün içerisinde kimyasal maddeler karıştırılır. Hamur beyazlatılır.

    Karıştırma İşlemi ; Bu hamur karıştırılır. Yani karıştırıcıya girer. Burada hamur kağıdın kalitesini arttırmaya yarayan maddeler eklenir. Karıştırıcıda lifler pürüzsüz bir hale getirilir. Suyu alınan hamur silindir yardımı ile sıkıştırılır. Hamur sıcak silindirlerin arasından geçirilerek kurutulur. Böylece kurur ve kağıt olur.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamlılarını verilen boşluklara örnekteki gibi yazınız. Bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap: Sabah – Akşam     Yer- Gök       Bulmak – Kaybetmek        Tatlı – Acı       Uzun – Kısa     Dip – Doruk 

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Okuduğunuz şiirin kahramanı kimdir?

  • CevapŞiirin kahramanı upuzun bir kavak ağacıdır.

2. Kahramanın başına neler gelmektedir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: Upuzun kavak ağacını bir gün biri gelir. Testere ile onu keser. Sonra makinelere koyar. En son bembeyaz kağıt olur.

3. Şiirin son bölümünde geçen “Sıkıntılı da olsa, / Benimle tatlı geçer / En uzun yolculuklar.” dizelerini yorumlayınız.

  • Cevap: Çünkü kitap insanları eğlendirir. Sıkıntılı anlarda bir sığınaktır. 

4. Sizce, ağaç kitaba dönüşmekten memnun mudur? Bunu şiirdeki hangi ifadelerden çıkarıyorsunuz?

  • Cevap: İlk başta üzülmüştür. Ancak kitaba dönüşüp insanlar o kitaplarla bilgi doldukça içten içe sevinmiştir. 

5. Kâğıt israfıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Kağıt israfı çok üzücü bir hareket. Geri dönüşüm her çocuğa özendirilmeli. Bu konuda her birey bilinçlendirilmedir. Çünkü atılan her kağıt bir ağacın kesilmesine sebep olmaktadır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı

3. ETKİNLİK

a) Şiirin ana duygusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Bir ağacın kağıda dönüşmesi hikayesini anlatır. 

b) Siz olsaydınız şiire nasıl bir başlık koyardınız? Aşağıdaki boşluklara başlık önerilerinizi yazınız.

  • Cevap: AĞAÇTIM KAĞIT OLDUM

4. ETKİNLİK

“Kâğıt nasıl üretilir?” adlı videoyu izlerken aşağıda verilen boşlukları kâğıt yapım aşamalarına göre doldurunuz.

  • Cevap:

Selüloz tabakaları ….fabrikalara…………. naklediliyor.

Selüloz ile birlikte tanka ……Klor ve Hidrosülfit……. ekleniyor.

……….Hamur…………. suda eritiliyor.

Kâğıt hamuru işlenirken içine ……..Klor…………… ekleniyor.

Kâğıt hamuru ….30…….. dakika karıştırılıyor.

Kâğıt hamuru…………….uzun… ……metal………….. borular ile gönderiliyor.

Basınç ve vakumla kâğıttaki ………….kayıp oranı……… düşürülüyor.

Daha sonra hamur ………işlenmek …… ….üzere…………….. gönderiliyor.

……….Preslerden ……… …………………. geçen hamur kâğıda dönüşüyor.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümleleri, karşılarındaki söz sanatlarından uygun olanlarıyla eşleştiriniz.

1. Kişileştirme – 2. Benzetme

(BenzetmeArı gibi durmadan çalışıyordu.
(KişileştirmeYavrusunu kaybeden kedi üzgün üzgün dolaşıyordu.
(BenzetmeBuz gibi suyla yüzümü yıkadım.
(KişileştirmeÇiçekler, minik kıza masal anlatıyordu.
(KişileştirmeKitaplar arkadaş canlısıdır.
(BenzetmeElma gibi kıpkırmızı yanaklarıyla gülücükler saçıyordu.

b) Şiirdeki benzetme ve kişileştirme sanatlarını örnekteki gibi bulunuz.

  • Cevap: Levent gibisin fidan gibisin. (Benzetme)
  • Her dalın zümrüt okundan bir yay gibidir. (Benzetme)

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı

c) “Kitabın Serüveni” şiirinde benzetme ve kişileştirme sanatlarından hangisi veya hangileri bulunmaktadır? Örnek dizeleri yazınız.

  • Cevap: Bir sabah bir testere Beni de serdi yere: Kişileştirme vardır. (Kişileştirme)
  • Şimdi kitabım işte, Yine yapraklarım var. (Kişileştirme)

6. ETKİNLİK

“Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.” sözünden hareketle bir konuşma planlayınız. Konuşmanızda ama, fakat, ancak ve lakin gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya çalışınız.

  • Cevap: Kitapsız yaşamak kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır. Böyle yaşanır ancak hiçbir şeyden habersiz hayata dair umutlarını yitirir insan.  Fakat kitap okumakla insan benliğini bulur. Ama pek çok insan var hayatında kitap dünyasına hiç inmemiş. Lakin bir bu kadar da hayatı boyunca kitapların ışığında ilerlemiş güzel insanlar da var neyse ki.

7. ETKİNLİK

Kendinizi şiirdeki kavak ağacının yerine koyarak duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.

Ben bir kavak ağacıydım 

Maçka Parkında… 

Gölgemde otururlardı gülen insanlarlar

Bir gün kesildim nedenini söylemediler

Sonra bir baktım kağıt olmuşum

Üzüldüm önce çok ağladım

Ancak kendimi bir çocuğun sırasında buldum

Sevindim sonra ne güzel bilgiler doldum

Herkes okudu beni sevinçle 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeden hareketle defterinize bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazarken yazım kılavuzundan yararlanabilir ve yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanabilirsiniz.

Cevap:

AKIL OYUNU

Bir akıl hastanesini ziyareti sırasında, adamın biri sorar: “Bir insanın akıl hastanesine yatıp yatmayacağını nasıl belirliyorsunuz?” Doktor, “Bir küveti su ile dolduruyoruz. Sonra hastaya üç şey veriyoruz. Bir kaşık, bir fincan, ve bir kova. Sonra da kişiye küveti nasıl boşaltmayı tercih ettiğini soruyoruz. Siz ne yapardınız?”, der. Adam, “Ooo! Anladım. Normal bir insan kovayı tercih eder. Çünkü kova, kaşık ve fincandan büyük.” “Hayır,” der doktor, “normal bir insan küvetin tıpasını çeker.”

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Karikatür nedir? Özellikleri nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap:Kişi ya da olayların gülünç, çelişkili yanlarını yakalayarak bazen yazıyla da desteklenen abartılmış çizgilerle mizaha dönüştürme sanatıdır.

2. Sevdiğiniz bir karikatürü getiriniz.

  • Cevap:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları