Web sitemize hoşgeldiniz, 19 Ekim 2017

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cazgır Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208 209 210 211

5. sınıf Türkçe ders kitabı ”Cazgır” metni etkinlik sorularını sizler için cevapladık.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk, bir sporcunun başarılı olabilmesi için ülkemizi dünyada temsil edebilmesi için öncelikle zeki ve ahlaklı olması gerektiğini anlatmak istemiştir.

2. Güreş hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Güreş; iki kişinin, güç kullanarak ve türlü oyunlarla birbirinin sırtını yere getirme kuralı temeline dayanan ve rakibinin sırtını yere getirenin yenmiş sayılmasıyla nihayete eren bir spordur. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri, metinde geçtiği cümlelerden hareketle örnekteki gibi eşleştiriniz.

(Peşrev) Yağlı güreşlerin başlangıcında elleri bacaklara vurarak yapılan gösteriniz.

(Şahan) Şahin.

(PazıKolun omuz ile dirsek arasındaki bölümünde bulunan, şişkince kas kütlesi.

(DülgerMarangoz.

(ÇığDağın bir noktasından kopup yuvarlanan ve yuvarlandıkça büyüyen kar kümesi.

(DiyarÜlke.

(ÖzgeBaşka.

(KarayelKuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, kimi kez fırtına niteliğinde yerel rüzgâr.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Şiirin konusu nedir?

  • Cevap: Ata sporumuz güreşten ve güçlü pehlivanlarımızdan bahsedilir. 

2. Şiirde hangi isimler geçmektedir? Bu isimlerin şiirde yer almasının sebebi ne olabilir?

  • CevapBekir, Osman, Mestanoğlu, Dülger Ahmet, Yusuf’un, Aliço gibi büyük güreşçilerin ismi geçer. 

3. Şiirdeki abartılı ifadeleri bularak altlarını çiziniz.

  • Cevap: Vur ha vur, vur davul, gürlemenin sırası 
  • Ateş alsın büklüm büklüm pazındaki kudret
  • Çığlar devirip yenmenin güreşmenin ustası.
  • Davran deli fişek, karayel fırtınası 
  • Çıkalım hele meydana yanardağ gibi emret 
  • Boyları yıldız döker, omuzları çifte burmalı
  • Hoy senin pehlivan dediğin şahan olup uçandır
  • Vur ha vur, vur davul, dağları taşları titret
  • Vur ha vur davul, gök yerinden kaymalı.

4. Şiire göre iyi bir güreşçi hangi özelliklere sahip olmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Öncelikle güçlü ve zeki olmalıdır. Yenilgiyi kabul edecek saygısı olmalıdır. 

5. Sizce şiirin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Siz olsaydınız şiire hangi başlığı koyardınız?

  • Cevap: Cazgır’ın anlamını öğrendikten sonra uyumlu olduğunu düşündüm. ”Yeri Göğü İnleten Pehlivanlar” koyabilirdim. 

6. Size göre şiir akıcı ve etkileyici midir? Niçin?

  • Cevap: Evet akıcı ve etkileyicidir. Çokca benzetme ve mübalağalara yer verilmiştir. 

7. Siz hangi sporu yapıyorsunuz / yapmak istersiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben voleybol oynuyorum. Boyumun uzaması ve enerjimi atmam için bu sporu faydalı buluyorum. 

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelime gruplarından hangileri güreş sporundan dilimize geçmiş olabilir? Örnekteki
gibi İşaretleyiniz.

  • Cevap: Başa güreşmek
  • Meydan okumak
  • Yenilen pehlivan güreşe doymaz
  • Sırtı yere gelmemek
  • Pehlivan yapılı
  • Meydanı dar etmek

b) İşaretlediğiniz deyimlerden biriyle cümle kurunuz.

  • Cevap: Hadi hepinize meydan okuyorum var mısınız benimle yarışa ?… 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 210 Cevabı

4. ETKİNLİK

“Sevdiğiniz bir sporcunun hayatı ve başarıları” konulu sunumunuzu yapınız.

5. ETKİNLİK

Mete GAZOZ, 17 yaşındayken ülkemiz adına 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katıldı. Genç yaşına rağmen okçuluk müsabakalarında gösterdiği başarıyla dikkat çekti. Siz, ülkemizi olimpiyat oyunlarında temsil edecek olsanız hangi alanda yarışmak isterdiniz, niçin?

  • Cevap: Ben su sporlarından yüzme dalında yarışmak isterdim. Suyu ve yüzmeyi çok severim o yüzden bu dalda ilerlemek isterdim. 

6. ETKİNLİK

Türk kültürünün en eski spor etkinliklerinden biri olan Kırkpınar Güreşleri’ne, yurt dışında yaşayan bir arkadaşınızı davet etmek için kısa mesaj yazınız.

Cevap:

Sevgili Mary,

07.10.2017 tarihinde Edirne’de yapılacak Geleneksel Kırkpınar Güreşlerine senin de katılmanı canı gönülden diliyorum. Bu güzel şenliğe seninle birlikte katılmak en büyük isteğim. Umarım beni kırmazsın. Görüşmek üzere…

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 211 Cevabı

7. ETKİNLİK

(…) O kadar maceradan sonra nihayet Edirne’ye vardık. Dedem yolu bildiği için Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı alanı bulmakta zorlanmadık. Hayatımda ilk defa bir güreş müsabakası izleyeceğim için çok heyecanlıydım. Yemyeşil çimenlerin üzerinde, ciltleri parlayan devasa pehlivanları görünce çok şaşırdım. Ne kadar da güçlü görünüyorlardı (…)

  • Cevap: Bu etkinliği sınıfta arkadaşlarınız ile birlikte öğretmeniniz yardımı ile yapın.

8. ETKİNLİK

Yukarıdaki metinde anlatılan ses olaylarını aşağıdaki cümlelerin içinden bularak örnekteki gibi ait olduğu kutuya yazınız.

  • Cevap: Ses düşmesi olanlar: büklüm: bükülüm
  • ömrüne: ömürüne
  • emret: emir et
  • göğsü: göğüsü 
  • Ses türemesi olanlar: affetmezdi: af etmezdi
  • zannettim: zan ettim
  • reddetti: red ettim

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlaçların nasıl geliştirildiğini ve üretildiğini araştırınız.

  • Cevap: İlaç geliştirmek için öncelikle hangi amaca hizmet ettiği belirlenmelidir. Hastalığın moleküler, hücresel ve genetik seviyede nasıl meydana geldiğini anlamak çok önemlidir. Hedef belirlendikten sonra, bir sonraki basamak, hedefin hastalıkta nasıl bir rolü olduğunu anlamaktır. İlacın bileşenlerinin hedefe yönelik olup olmadığı test edilir. Bu sayede hedefteki hastalık sürecini sona erdirme veya geriletme için ürün belirlenir. 
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları